Dezerty,  Hlavní jídla,  Recepty

Lokše, laty, patenty. Bramborové placky slané i sladké.

Recept na rohlíky měl velký úspěch a vy voláte po dalších snadných receptech na každý den. Spousta z vás je v situaci, že si musí zvyknout na denní vaření a neví co pořád vymýšlet. V tomhle mám velkou výhodu, jsem zvyklá vařit denně, děti dlouho nechodily do školní jídelny a jedly doma, vařím pro sebe a pana Božské, pro Žof. Takže já prostě jen jedu dál.

Dnes pro vás mám jeden extra jednoduchý recept, starý jako naše babičky, prababičky a zřejmě ještě praprababičky. Znáte je možná jako lokše, laty, patenty, přesňáky. Nebo je vůbec neznáte. Jsou snadné, velice levné a ze základních surovin. Potřebujete jen brambory a hladkou mouku.

Některé recepty používají i jedno vejce. Tak vyzkoušejte. Ty s vejcem jsou ale tužší, mám raději tu jednoduchou verzi bez.

Suroviny v receptu jsou pro čtyřčlennou rodinu, ale ne jen na jeden oběd. My jsme je podávali ke kachně, jako přílohu a zbylé lokše jsme pak snědli nasladko. Tradičně, s mákem, povidly a cukrem. Tuhle variantu zbožňuju!!! Navíc mám ještě poslední sklenici těch nejlepších povidel od kamarádky Ivety…

Jinak je můžete použít jako přílohu k polévkám nebo moderně, podobně jako tortilly. Šupněte do nich natrhané, pomalu pečené maso, zeleninu, sýr…Pecka!

Takže si shrneme. Máte kilo a půl brambor, trochu mouky a hromadu jídla. Levného. A takové recepty se hodí nejen v těchto dnech.

Potřebujete

  • 1,5 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce a 2 lžičky soli
  • sádlo na potření

Brambory uvařte ve slupce, v osolené vodě (1 lžíce soli).

Sceďte, nechejte vychladnout. Oloupejte. Prolisujte. Já jsem je umlela na masomlýnku.

Přidejte mouku, 2 lžičky soli. Kdo se rozhodne pro verzi s vejcem, přidejte i vejce.

Promíchejte rukama. Snažte se pracovat rychle, příliš se s těstem nemažte. Pracujte na pracovní ploše, podsypané moukou. Těsto by nemělo být příliš tuhé. Bude sice super, že se nebude lepit, ale výsledné placky budou hodně tuhé. Takže těsto malinko lepit může. Při válení si ho můžete více podsypat.

Z hromady těsta ukrajujte kousky. Ty obalte v mouce, kterou máte vysypanou na ploše. Rukama rozmačkejte kulatou placku. Vyválejte válečkem, dobře podsypávejte a posypávejte moukou. Placka by měla být co nejtenčí, jakou zvládnete tak, aby se netrhala.

Na plotnu si dejte pánev. Litinovou nebo teflonovou. Já používá Tefal a funguje to skvěle. Rozpalte si ji téměř naplno. Já jsem použila stupeň 12 ze 14 na své varné desce. Pánev budete používat suchou.

Vhoďte na pánev první placku. A jděte válet další. Hlídejte placku na plotně a až na ní začnou vyskakovat hnědé flíčky, placku otočte. Už máte vyválenou další, takže je na pánvičce vyměňte a jedeme dál. Tak dlouho, dokud budete mít těsto.

Lokše by se měly ještě horké pomazat sádlem. Já to nedělám. Když jsme je měli ke kachně, tak jsme si je na talíři polili mastným výpekem z kachny. Takže jak chcete.

Patenty – bramborové placky nasladko

Teplé nebo studené bramborové placky namažte povidly, posypejte mletým mákem a posypejte moučkovým cukrem.

Pevně smotejte a ještě můžete lehce pocukrovat. Podávejte…

Dobrou chuť a hodně sil přeje Elly.