Nápoj,  Recepty

Třešňový sirup – velice snadný a rychlý postup

Už máte třešně zavařené, třešňové džemy i třešně na koláč v mrazáku? Ale určitě ještě nemáte třešňový džem. Ten podle mého receptu vám v žádném případě nedá moc práce a v létě z něj naděláte litry a litry domácí limonády. Nebo ho můžete přidat do ledového čaje.

Suroviny (3 litry sirupu)

  • 3 kg zralých třešní
  • 2 l vody
  • suroviny, které dávkujeme podle získané šťávy
  • 400 g cukru na 500 – 600 g třešňové šťávy
  • 7 g kyseliny citronové na 500 – 600 g třešňové šťávy

Třešně uvařte s vodou doměkka. Při vaření je průběžně rozmačkávejte vařečkou nebo mačkadlem na brambory.

Až jsou třešně měkké a rozvařené, propasírujte a přeceďte je přes cedník. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a ještě chvíli vařte, dokud se cukr nerozpustí.

Naplňte do připravených, čistých a vyhřátých sklenic. Víčko potřete slivovicí (nebo třešňovicí) a zavíčkujte. Klidně můžete šťávu ještě zavařit.

Zavařená šťáva vydrží určitě déle. Tu nezavařenou raději skladujte v chladnu a temnu. I ta by vám minimálně přes léto měla vydržet.

Krásné léto přeje Elly.