Dezerty,  Ostatní,  Recepty

Třešňové džemy s tradiční i méně tradiční chutí

Třešňové džemy patří spolu s jahodovými a malinovými mezi mé nejoblíbenější. A když mám chuť si s pohrát s jejich dochucováním, tak potom vznikají opravdové poklady, které lovíme ze spíže celou zimu.

Jaké kombinace máte rádi v džemech vy? Experimentujete nebo se držíte osvědčené klasiky?

Základní třešňový džem

  • 1 kg zralých třešní
  • 500 g cukr krupice
  • 10 g přírodního pektinu

Třešně vypeckujte a dejte do hrnce, na plotnu, kterou jste zapnuli na mírnou teplotu. Kdo má strach, že se mu třešně budou připalovat, může přidat maličko vody, ale opravdu jen 50 – 100 ml.

Přikryjte hrnec poklicí a nechejte bublat asi 20 minut. Sundejte poklici. rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Podle toho jestli chcete v džemu kousky ovoce nebo ne.

Cukr promíchejte s pektinem a rychle vmíchejte do ovocné směsi. Důkladně promíchejte a vařte dalších pět až deset minut. Džem začne hned houstnout a vy jej nalijte do připravených, důkladně vyčištěných a nahřátých sklenic. Zavíčkujte a nechejte vychladnout, případně ještě zavařte v hrnci nebo troubě.

Třešňový džem s čokoládou

  • základní třešňový džem
  • 200 g kvalitní čokolády Lind s vysokým obsahem kakaa

Uvařte džem jako v předchozím receptu a těsně před plněním do sklenic do něj zamíchejte nahrubo nasekanou čokoládu. Část čokolády se rozpustí a část zůstane vcelku. Úžasná pochoutka!

Třešňový džem s likérem Thibarine

  • základní třešňový džem
  • 80 ml datlového tuniského likéru Thibarine

Já jsem pracovala s úžasným likérem, který jsem si přivezla z Tuniska. Vy můžete použít třeba griotku nebo jiný oblíbený likér. Ten vmíchejte do džemu opět těsně před plněním.

Pozor! Tahle verze není vhodná pro děti.

Třešňový džem s tonka fazolemi

  • základní třešňový džem
  • 1/4 tonka fazole – nastrouhané

Co jsou to TONKA FAZOLE?
Aromatické koření, které se strouhá do sladkých pokrmů a dodá jim velice zvláštní chuť. Ve skutečnosti nejde o fazole, ale fermentovaná semena kvetoucího stromu Dipteryx odorata. Využívají se nejen v gastronomii, ale take v parfumerii a farmacii. Pro obsah látky kumarin, která může mít ve vyšší koncentraci negativní vliv na zdraví, je v některých zemích jejich použití v gastronomii zakázáno.

My však použijeme pouze špetku, k dochucení kila třešní, takže nemusíte mít strach. Kousíček tonka fazole nastrouhejte do džemu zároveň s vsypáním cukru a pektinu. Povařte.

Třešňový džem s barevným pepřem a tymiánem

  • základní třešňový krém
  • několik snítek tymiánu
  • 1 lžička mletého barevného pepře

Pikantní kořeněná verze džemu se bude skvěle hodit především do zajímavých dezertů. Zkuste ním potřít třeba čokoládový dort nebo přidat pár lžiček do jogurtové zmrzliny. Základní třešňový džem dochuťte pepřem a tymiánem asi pět minut předtím, než vsypete cukr s pektinem.

Dobrou chuť přeje Elly.