Nezařazené

Kančí kýta pečená na celeru, s čokoládovou omáčkou

Milujeme zvěřinu. Nedávno jsme pozvali rodinu bohyně Lenky na srnčí na smetaně a teď jsme si připravili kančí kýtu. Pořád jsem dumala, jak a s čím ji zkombinuji. Až jsem se trochu odvázala a nebála se přihodit do omáčky čokoládu. Ano, čtete správně. Čokoládu.

Maso, pečené pomalu s celerem a cibulí, bude jemné a křehké. Zajímavě dochucená omáčka z něj udělá opravdovou pecku, kterou si opravdu zamilujete.

Potřebujete

  • 600 g kančí kýty (koupila jsem v Lidlu)
  • celer – 1 menší nebo polovina většího
  • 2 velké cibule
  • 30 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 – 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • černý pepř
  • pár lístků rozmarýnu
  • slunečnicový olej
  • tarhoňa
DSC_0011.jpg (67 KB)
Cibuli si nakrájejte na půlkolečka. Celer oloupejte a nakrájejte na plátky.

Cibuli i celer společně opečte na pánvičce na plotně, na trošce oleje, pěkně dozlatova. Poté nasypejte do pekáče, ve kterém budete péct maso. Já jsem použila velký litinový pekáč s poklicí.

Na uvolněné pánvičce opečte kančí kýtu vcelku, osolenou a opepřenou ze všech stran. Opečenou kančí kýtu přidejte k celeru a cibuli do pekáče, přidejte rozmarýn, přiklopte víkem a pečte v troubě vyhřáté na 120 °C, dokud nebude maso měkké.

Doba pečení záleží na tom, jaký velký kus kančí kýty máte. Ale bude to určitě nakolik hodin.

Měkkou kančí kýtu vyndejte z pekáče. Cibuli a celer dejte do mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte dohladka. V horké omáčce nechejte rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Ještě můžete společně pár minut provařit.

Podávejte s čím máte chuť. My jsme zvolili tarhoňu, protože v poslední době patří mezi naše oblíbené přílohy.

Dobrou chuť přeje Elly.