Hlavní jídla,  Ostatní,  Recepty

Křupavá bageta s jemným masem a majonézou z pečených rajčat

Nevím jak to máte vy, ale já v létě preferuji lehká jídla. A i když miluji vaření, tak raději trávím u plotny co nejméně času. Hodně provozuji svůj oblíbený způsob vaření. Velký kus masa dám přes noc do trouby, na nízkou teplotu, okolo 100 °C a ráno se probudíme do voňavého domu. Z trouby na 100 °C nejde ani moc teplo 🙂 Maso je jemné, křehké, šťavnaté. Střídám hovězí, krůtí, vepřové…

S kusem takhle upečeného masa jdou potom dělat kouzla. Do salátu, do těstovin, do noků, s bramborovou kaší, do baget. Někdy k masu přidám ještě nějakou zeleninu, střídám koření. Prostě ať to není nuda.

Dnes jsem upekla krůtí spodní stehna a připravily skvělé bagety. Mám vždycky obrovskou radost, když všem chutná a tentokrát se manžel úplně rozplýval!

Potřebujeme

  • 4 středně velké bílé francouzské bagety (kdo chce super doma pečené, tak KLIK)
  • 1 spodní krůtí stehno
  • 300 g větších cherry rajčat 
  • 6 stroužků česneku
  • 4 lžíce majonézy 
  • krémové balzamiko Bzenecký ocet
  • olivový olej
  • čerstvá cherry rajčata
  • oblíbený listový salát
  • plátkový ementál nebo gouda (v jedné bagetě jsme měli plísňový sýr, také super)

Maso upečte den předem. A upečte klidně dvě, tři stehna. Tentokrát pečte s česnekem a cherry rajčaty, koření podle chuti. Pečte cca 6 – 8 hodin na 90 – 100 °C. Jak dlouho budete maso péct, závisí na velikosti stehen, která jste sehnali. Maso se musí úplně rozpadat. Já ho potom vždycky natrhám vidličkou do výpeku a ten do masa krásně vsákne. MŇAM!!!!

Bagety rozkrojte podélně i vodorovně napůl. Dejte je opéct do trouby, předehřáté na 200 °C. Jen na chvilku, aby byly lehce křupavé. Já pro tyhle recepty používám francouzské bagety z Lidlu, které můžou být klidně den, dva staré. Stejně je opékám dokřupava…

Upečená cherry rajčata a česnek, které se pekly v pekáči s masem, rozmixujte tyčovým mixérem, ideálně v nádobě, která je k němu přiložená. Přidejte majonézu a podle chuti i špetku soli a pepře. Rozmixujte dohladka.

Salátové listy omyjte a dejte do misky. Lehce pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, zakápněte krémovým balzamikem. Promíchejte. Salátu udějte hodně, aby vám vyšel nejen do bagety, ale i na talíř.

Křupavé bagety namažte rajčatovou majonézou, na ni navrstvěte maso, sýr, salát (který jste předtím ochutili olivým olejem a balzamikem) a na kolečka nakrájená čerstvá cherry rajčata, v pořadí, jaké vám vyhovuje.

Přiklopte horní polovinou bagety, také namazanou rajčatovou majonézou. Podávejte s ochuceným listovým salátem a nakrájenými čerstvými cherry rajčaty. Pokud vám zbyla rajčatová majonéza, můžete ji použít jako dresink na salát.

Dobrou chuť přeje Elly.

Partnerem receptu je

Partnerem webu je