Rebarborový dort s pudinkem a tvarohem
Rebarboru jsem milovala už jako dítě. Na dvoře nám rostla v rohu, u vchodu do zahrady. A mě bavilo si kus ulomit, jíst a šklebit se, jak je kyselá. Zamilovala jsem si tehdy úplně jednoduchou buchtu na plech, s kousky rebarbory, kterou pekla babička. A taky kompot z rebarbory.
Dnes mě tahle sezónní surovina baví snad ještě více. Ráda ji kombinuji s jahodami, tvarohem, mascarpone, vanilkou, tonka fazolemi. Jak mě zrovna napadne. Taky jí moc sluší čepice ze sladkého bílkového sněhu.
Potřebujete
na těsto
- 450 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučka
- 1 prášek do pečiva
- 200 g vychlazené Hery máslová příchuť
- 4 žloutky
na krém
- 750 g polotučného nebo polotučného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink (prášek)
- 2 vejce
- 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru
Polohrubou mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a na kostičky nakrájenou vychlazenou Heru. Ručně nebo v robotu vypracujte pevné, nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a nechejte minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Těsto rozdělte na 3 stejné díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do formy.
Dno rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů si vyložte pečícím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou.
Připravené vychlazené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Mělo by zakrýt dno i boky formy, až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.
Stonky rebarbory oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky a dejte spolu s cukrem do hrnce, povařit doměkka. Nechejte vychladnout.
Všechny suroviny na krém, včetně vychlazené rebarbory, dejte do mísy robota a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky.
Hotový krém, bez hrudek, vyšlehaný dohladka, vlijte do dortové formy, na základ z těsta. Povrch uhlaďte.
Formou několikrát bouchněte o pracovní desku. Aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.
Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypejte povrch dortu.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut.
Dobrou chuť přeje Elly