fbpx
Dezerty,  Recepty

Rebarborový dort s pudinkem a tvarohem

Rebarboru jsem milovala už jako dítě. Na dvoře nám rostla v rohu, u vchodu do zahrady. A mě bavilo si kus ulomit, jíst a šklebit se, jak je kyselá. Zamilovala jsem si tehdy úplně jednoduchou buchtu na plech, s kousky rebarbory, kterou pekla babička. A taky kompot z rebarbory.

Dnes mě tahle sezónní surovina baví snad ještě více. Ráda ji kombinuji s jahodami, tvarohem, mascarpone, vanilkou, tonka fazolemi. Jak mě zrovna napadne. Taky jí moc sluší čepice ze sladkého bílkového sněhu.

Potřebujete

na těsto

  • 450 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g vychlazené Hery máslová příchuť
  • 4 žloutky

na krém

  • 750 g polotučného nebo polotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink (prášek)
  • 2 vejce
  • 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru

Polohrubou mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a na kostičky nakrájenou vychlazenou Heru. Ručně nebo v robotu vypracujte pevné, nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a nechejte minimálně hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozdělte na 3 stejné díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do formy.

Dno rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů si vyložte pečícím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou.

Připravené vychlazené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Mělo by zakrýt dno i boky formy, až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.

Stonky rebarbory oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky a dejte spolu s cukrem do hrnce, povařit doměkka. Nechejte vychladnout.

Všechny suroviny na krém, včetně vychlazené rebarbory, dejte do mísy robota a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky.

Hotový krém, bez hrudek, vyšlehaný dohladka, vlijte do dortové formy, na základ z těsta. Povrch uhlaďte.

Formou několikrát bouchněte o pracovní desku. Aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.

Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypejte povrch dortu.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut.

Dobrou chuť přeje Elly