fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Provensálské hovězí maso se zeleninou

provensálské hovězí maso

Pozor, pozor! Další archiv. Maso tak dobré, že na tu lahůdku budete ještě dlouho vzpomínat…

Jediná nevýhoda dnešního receptu je ta, že zaboha nemůžu najít velkou fotku. Tak alespoň maličkou, z archivu magazínu Žena-in.cz, kde se můžete s mými recepty setkávat pravidelně, čtyřikrát týdně, už 15 let 🙂

Masa doplněná o kořenovou zeleninu v sobě mají něco neodolatelně chutného. Dlouho a pozvolna dušená zelenina získá chuť masa, a naopak maso si v sobě zanechá vůni a příchuť kořenové zeleniny. Když část zeleniny nakrájíte nadrobno, tak se vám při dlouhé tepelné úpravě úplně rozpadne, zahustí omáčku a není vůbec potřeba používat žádnou moukou ani hloupé instantní jíšky.

Já mám tahle jídla spojená se studeným počasím. Takže brzké jaro, vlezlý podzim a ledová zima. Ten čas, kdy jste tak rádi, že jste doma a celým bytem voní pomalu dušené hovězí…

Potřebujeme

  • 1 kg hovězího masa – velice dobře se hodí roštěná
  • 750 ml červeného vína
  • 1 pomeranč
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 stonky zelené petrželové nati
  • 1 větvička rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Tymián, rozmarýn a petrželovou nať svážeme kuchyňským provázkem do svazku. Česnek nasekáme najemno. Jednu cibuli pokrájíme na drobné kostičky, druhou na půlkolečka. Celer očistíme a oloupeme a nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka. Všechny tyto suroviny dáme do většího hrnce, promícháme, přilijeme víno a vymačkáme šťávu z pomeranče. Kdo chce, a má pomeranč bio, tak ho důkladně omyje a nakrájí ho na čtvrtkolečka a přidá do marinády.

Do takto připravené marinády dáme hovězí maso, nakrájené na větší kostky nebo na plátky. Necháme marinovat minimálně 24 hodin.

Na druhý den maso vyndáme z marinády. Ve velké pánvi si rozehřejeme olej a na něm osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Až je osmahnutá, vyndáme ji děrovanou naběračkou, dáme do marinády a na rozpálený oleje vložíme maso. Restujeme pěkně dohněda, z každé strany asi tři minuty. Mezitím, co se nám maso restuje, tak dáme na plotnu ohřát marinádu.

Marináda je teplá, maso orestované. Marinádu dochutíme solí a pepřem, maso vložíme do pekáče a zalijeme marinádou. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 130 °C. Pečeme asi tři hodinky.

Podáváme s bagetkou nebo čímkoliv, co máme rádi – rýže nebo těstoviny se také skvěle hodí. Provensálské hovězí je výborné připravit den před podáváním, protože den rozleželé chutná ještě lépe.

Dobrou chuť přeje Elly.