Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Kuřecí roláda s kozím sýrem a medvědím česnekem

S tímhle obědem jsem měla velký úspěch. A to i u dětí, které běžně nemají rády sušená rajčata. Kozí sýr naštěstí milují, medvědí česnek taky snesou a tak jsem se pustila do vaření. Aktuálně testuji moc velkou dobrotu. Kozí sýr ve slaném nálevu z gurmánské minimlékárny Bon Lait.

Tenhle super podnik jsem objevila teprve nedávno. První jsem od Bon Lait ochutnala jejich kozí a ovčí jogurt se slaným karamelem. Můžu je doporučit pro všechny, kdo mají rádi jemnou, nevtíravou a nepřeslazenou chuť jogurtů. Nemusí se bát ani ti, kdo se kozím produktům vyhýbají z důvodu typického kozího aromatu. V Bon Lait totiž používají mléko z francouzských koz a ovcí a důsledně dbají na čistotu a hygienu.

Jejich novinkou je kozí sýr ve slaném nálevu. Kostičky sýra v nálevu koupíte v kelímcích o váze 170 g. Je vyrobený z plnotučného kozího mléka francouzských plemenných koz, které jsou speciálně vyšlechtěny, aby dávaly mléko s minimálním kozím aroma. Kozí sýr Bon Lait ve slaném nálevu chutná jako velmi kvalitní sýr typu feta.

A já vám povím, že tenhle sýr milujeme doma “jen tak”. Vysypu ho do misky, do další misky připravím olivy, sušená rajčata, nějaké oříšky. A tohle je nejlepší zobání k televizi. Mám ho ráda také do salátu. Chutná skvěle, když nakrájím na kostičky pečenou červenou řepu, přidám rukolové listy a kostičky kozí sýra. Zakápnu krémovým balzamikem od Bzeneckých octů, trochou oliváče a hotovo.

Jenže pak mě přepadne chuť vařit…

Potřebujete

  • 2 celá kuřecí prsa – motýlky
  • 1 kelímek kozího sýra ve slaném nálevu Bon Lait
  • cca 20 listů medvědího česneku
  • 4 ks sušených rajčat naložených v oleji
  • sůl
  • pepř
  • olej na opečení

a ještě k tomu

  • 250 g žampionů
  • 1 šalotka
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • kousek másla
  • pár listů medvědího česneku na závěrečné posypání

Když dělám jakékoliv jídlo z kuřecího masa, snažím se kupovat celé kuře a spotřebovat ho. Na tuto roládu jsem však koupila pouze dva motýlky, které jsem zbavila hrudní kosti. Tu v současné době nejčastěji využívám na vaření pro Žofii nebo v dnešním receptu na malý vývar, kterým podlévám rolády. Takže ráno vykostím motýlky a hrudní kosti dám vařit do malého hrnce s malou mrkví, kouskem petržele, kořením a solí.

Vařím takhle asi hodinku a půl. Doporučuji i vám.

Vykostěné kuřecí prso ještě prořízněte, aby vznikla větší plocha a lehce rozklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. Na kuřecí plátek naskládejte medvědí česnek. Asi tak 5 listů na každý kousek. Na medvědí česnek dejte kozí sýr, okapaný od nálevu a nakrájené jedno sušené rajče.

Zamotejte do rolády, připevněte párátky nebo svažte nití.

Dejte opéct na pánvičku s trochou rozpáleného oleje. Opečte ze všech stran, dozlatova. Poté zalijte vývarem, který jste si připravili z hrudních kostí.

Pod pokličkou duste doměkka, řekla bych tak 20 minut. Může to být i déle, pokud máte silné kusy masa.

Mezitím, co se dusí maso, připravte si ještě žampiony. Šalotku nakrájejte na drobno, žampiony na tenké plátky. V pánvičce rozehřejte máslo a na něj vsypejte žampiony i šalotku. Opékejte na vyšší teplotu, později můžete  ztlumit na střední teplotu. Ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Tence nakrájené žampiony stačí restovat asi pět, šest minut.

Hotové kuřecí rolády vyndejte z tekutiny na pánvičce. Prudkým varem zredukujte omáčku. Rolády nakrájejte našikmo, na plátky.

Podávejte s rýží, přelitou omáčkou, posypané žampiony a nasekaným čerstvým medvědím česnekem.

Náš tip: Až skončí sezona čerstvého medvědího česneku, použijte pesto z medvědího česneku, které vám vydrží až do další sezony. Případně maso potřete klasický česnekem a použijte špenátové listy.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nádherný talíř je od Lovetoeat – plates

Recept vznikl ve spolupráci s Bon Lait.