Dezerty,  Recepty

Švédská pochoutka: Skořicoví šneci

Tenhle recept jsem pro vás napsala na instagram a přišlo mi několik zpráv, že byste ho rádi měli i na blogu. Aby nezapadl. Je to rozumné, uznávám 🙂 A recept ráda vkládám. Skořicové šneky peču už roky podle kuchařky, kterou pro mě připravila moje švagrová, když se vrátila ze studijního pobytu ve Finsku. To teda tehdy ještě nebyla moje švagrová. Ale kuchařku pro mě připravila dokonalou!

Tak si je pojďte upéct se mnou. Recept je snadný a na výsledku je nejlepší to, že tihle kynutí šneci chutnají výborně i několik dní po upečení. Což není u kynutého těsta pravidlem.

Potřebujete

těsto

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 50 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí

náplň

  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžičky skořice

na potření

  • 100 g másla
  • 6 lžic javorového sirupu

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné.

Do mouky přimíchejte sušené droždí, cukr, kardamom, špetku soli. Přilijte rozpuštěné máslo a vyklepněte vejce. Vypracujte měkké těsto.

Těsto nechejte v míse kynout, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Bude to trvat hodinu. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte skořicovou náplň. Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj cukr a skořici.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.

Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou skořicové náplně. Kdo chce, může ještě posypat nasekanými ořechy. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.

Z rolády krájejte kolečka široká 2 – 3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací misky vymazané máslem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne. Nechejte kynout půl hpdiny na teplém místě. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 25 az 30 minut. Ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem smícháným s javorovým sirupem.

Dobrou chuť přeje Elly.