Dezerty,  Recepty

Podzimní dýňová bábovka přelitá smetanovým karamelem

Dnes vám sem vložím krásný podzimní recept, na dýňovou bábovku, která je sladká tak akorát, s křupavými ořechy ve smetanovém karamelu a krásnou barvou podzimu.
Asi vám nemusím připomínat, že podzimní sezonu dýní se každoročně neuvěřitelně těším. Letos jsem si dokonce vypěstovala na zahrádce vlastní okrasné dýně. Sazenice hokkaido mi sežrali slimáci. Příští rok se na ně nachystám trochu lépe a vyhraju!!! Slibuju. Sežrali mi taky krásné jiřiny, které jsem dostala od kamarádky Lenky z květinové farmy Loukykvět. Ach jo.

Potřebujete

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g bílé špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g dýňového pyré (použila jsem pyré z máslové dýně)
  • 250 g rozpuštěného másla z La Formaggeria Gran Moravia

na ořechy

  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g cukru krupice

poleva

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g smetany ke šlehání

Ze všeho nejdříve si připravte karamelové ořechy. Do nerezového hrnce si nasypejte cukr a nechejte to zkaramelizovat. Nezapínejte plotnu na nejvyšší teplotu, ať se karamel nespálí. Až začne rozpuštěný cukr hnědnout, sundejte hrnec z plotny a nasypejte do něj ořechy. Promíchejte, ať se ořechy karamelem obalí. Nechejte vychladnout a nasekejte nožem. Nemusí to být úplně najemno.

Vejce a třtinový cukr dejte šlehat do robota se šlehací metlou. Vyšlehejte do pěny. Přidejte obě mouky, smíchané s práškem do pečiva, rozpuštěné a mírně vychlazené máslo a dýňové pyré.

Jak na dýňové pyré? Návod najdete v tomhle článku.

Míchejte dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec do něj vmíchejte nasekané karamelové ořechy.

Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, 40 – 45 minut.

Hotovou bábovku vyklopte a nechejte trochu vychladnout. Na závěr ji polijte karamelovou polevou.

Karamelová poleva

V hrnci připravte z cukru karamel, jako na začátku receptu. Až má pěknou zlatavou barvu, zalijte karamel horkou smetanou. Proč horkou? Aby se karamel a smetana rychleji propojily. Míchejte, dokud se nespojí v hladkou polevu. Můžete zase vrátit na plotnu a na velice mírnou teplotu zahřívat. Tím urychlíte spojení karamelové polevy.

Karamelovou polevou přelijte bábovku a nahoru můžete ještě nasypat nasekané pekanové ořechy.

Dobrou chuť přeje Elly.