Dezerty,  Recepty,  Testování

Palačinky zapečené s ovocem a Lučinou

DSC_1493

Vypadají trochu jako koláč. Ale není to koláč. Nejsou to vlastně ani palačinky. Z

Zapečené palačinky s ovocem a Lučinou jsou zajímavý a moc dobrý dezert. Využijte sezonní ovoce a chuť bude pokaždé trochu jiná. My jsme tentokrát vybrali meruňky a broskve.

Do palačinek si však dokážu představit i maliny, ostružiny, borůvky, jahody, banán… Co máte rádi? Nebojte se experimentovat.

Palačinky už doma neděláme jiné než podle Popečeníčka. Ty milujeme.

DSC_1461

Suroviny

na palačinky

  • hrnek mléka
  • hrnek vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 4 vajíčka

na zapečení

  • 2 kostky Lučiny (2 x 100 g)
  • ovoce podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • cukr moučka podle chuti
  • nasekaná čokoláda – mléčná, bílá, hořká

Postup

Suroviny na palačinky umíchejte metličkou, až se spojí v hladkou hmotu. Na kvalitní pánvi usmažte palačinky, ideálně s minimem tuku nebo bez tuku. Nechejte je vychladnout, aby se na nich nerozpouštěla náplň.

DSC_1462

Ovoce nakrájejte na kousky a smíchejte s Lučinou. Dochuťte cukrem, záleží na vás, jestli raději více, nebo méně. Místo cukru můžete použít i med.

Ovocnou Lučinou namažte jednotlivé palačinky a srolujte. Naplněné palačinky naskládejte do zapékací misky. Já jsem měla misku kulatou, nízkou, takže jsem palačinky překrojila na tři díly a skládala je do misky „na stojáka“. Mezi jednotlivé ruličky jsem ještě vložila kousky broskví. Klidně můžete palačinky naskládat do obdelníkového pekáče a nechat je ležet.

DSC_1465

Smetanu promíchejte s vejci a ochuťte trochou cukru. Touto směsí zalijte palačinky v pekáčku. Povrch posypejte nasekanou čokoládou. Mně se nejvíce osvědčila směs tří různých čokolád.

DSC_1467

Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut.

DSC_1495

Podávejte s karamelovou omáčkou, kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

DSC_1492