fbpx
Dezerty,  Jaro,  Léto,  Oslavy,  Párty,  Recepty,  Sezóna

Jahodová panna cotta s čokoládou a mátovým želé

 

Už druhá výzva pro foodblogery Lidl Food Challeng. Co jsem vytvořila?

Inspirací pro můj soutěžní dezert mi byla klasická smetanová panna cotta, kterou doma milujeme. Ostatně jako téměř celou italskou kuchyni. Chtěla jsem, aby můj recept nebyl jen klasickou panna cottou, ale aby byl originální, protože přesně tak zní zadání Lidl Food Challenge.

Popsala a pokreslila několik papírů, zaznamenávala si momentální nápady a hrála si se surovinami. Jak s těmi základními – čokoládou a sušenkami, tak jsem dumala nad tím, jaké sezonní ovoce použiji. Vyhrály to jahody, i když ve hře byla i rebarbora a maliny. A celou dobu jsem věděla, že do receptu chci dostat také svou milovanou mátu.

lidlpriprava

Z mnoha podob, které jsem měla v hlavě a které jsem se snažila dovést zkoušením k dokonalosti, vyšel můj soutěžní dezert. Svěží, díky použité ricottě a jahodám. Ne příliš sladký (proto volitelné množství cukru, pro milovníky sladkých dezertů).

A když jsem do finálního dezertu zakrojila vidličku, ochutnala spojení svěžího lehce mátového želé, hořké čokolády a jahodového krému s ricottou, jen lehce omočeného v sušenkové drti, byla jsem spokojená.

PannaCottaRicotta2

Potřebujeme

  • 250 g Ricotta Fresca Italiamo (alternativou může být dalších 250 g smetany ke šlehání nebo polotučný tvaroh)
  • 250 g smetany ke šlehání Pilos
  • 50 – 100 g cukru moučka
  • 20 g práškové jedlé želatiny Castello
  • 100 g vanilkových sušenek Petit Beuree
  • 150 g čokolády na vaření Finn Carré
  • 2 lžíce změklého másla
  • 4 stonky máty
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 20 g práškové jedlé želatiny Castello
  • 300 g čerstvých jahod

PannaCottaRicotta3

Ricottu vyšleháme s cukrem. Můžeme použít metličku nebo robota se šlehací metlou. Doporučuji nižší množství cukru, tomuto dezertu prospěje spíše menší sladkost. Přidáme nadrobno nakrájené jahody, necháme si asi pět, šest kousků stranou, na ozdobu. Prošleháme. Jahody se částečně rozsekají a tím lehce obarví krém.

V hrnci ohřejeme smetanu, do které vmícháme práškovou želatinu a metličkou pořádně promícháme. Mícháme tak dlouho, než se želatina rozpustí a smetana díky tomu zhoustne. Mícháme dál, aby se nám v želatině nevytvořily hrubé kousky. Do hrnce přidáme asi tři lžíce ricottového krému a rychle metličkou prošleháme se smetanou. Až je hmota kompaktní, postupně, po menším množství, ji zašleháváme do ricottového základu s jahodami.

Vymícháme hladký krém. Já si v tomhle případě po celou dobu pomáhám robotem se šlehací metlou.

Hotový krém vlijeme do připravených formiček. Používám silikonovou formu na polokoule, ale máte-li doma třeba silikonové formičky na muffiny, tak se budou také hodit. Necháme ztuhnout pár hodin v lednici.

PannaCottaRicotta4

Další, co si musíme připravit předem, protože nám bude tuhnout v lednici, je mátové želé. Mátu natrháme na menší kousky ho hrnce. Zalijeme horkou vodou, přidáme cukr a promícháme. Necháme odstát asi 5 minut. Scedíme a do horké tekutiny zamícháme práškovou želatinu. Mícháme tak dlouho až se rozpustí a nalijeme do větší, nižší misky. Dáme ztuhnout do lednice.

Ztuhlé polokoule vyloupneme z formy. Na menší pekáč si naskládáme špejle, na které položíme polokoule. Můžeme použít také drátěnou mřížku. Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní. Přidáme kousek másla a vymícháme metličkou. Řidší čokoládou polejeme připravené polokoule a necháme chvíli v lednici ztuhnout.

Do čokolády, která nám zbyla nebo odkapala z polokoulí, namočíme širší štětec nebo úzkou kuchyňskou stěrku. Na talíři vytvoříme čokoládovou „šmouhu“.

Sušenky rozmixujeme na prach. Nejlépe to jde v mixéru nebo menší mixovací nádobě, která je v sadě s tyčovým mixérem. Na čokoládovou šmouhu položíme kulaté tvořítko. Do něj nasypeme sušenkový prach a opatrně formu zvedneme. Hromádka se trochu rozsype, ale pořád drží pěkný kulatý tvar.

PannaCottaRicotta5

Teď přijde chvíle, kdy je potřeba trochu opatrnosti. Polokoule potažené čokoládou přeneseme doprostřed sušenkového prachu.

Z lednice vyndáme mátové želé, které naškrabeme vidličkou. Mátovou hmotou ozdobíme panna cottu. Úplně nakonec přidáme na talíř čerstvé jahody.

Kdo má strach z polévání celého dezertu čokoládou, může panna cottu ozdobit trochou čokoládové polevy pouze nahoře. Vypadá to také moc hezky. Důležité však je zachovat pořád tu dokonalou kombinaci jahod, čokolády a máty.

Tip: Jedna z variant, které jsem zkoušela, bylo i rozmixování sušenek spolu s kusem čokolády. Vzniklá směs pod panna cottu tak byla pestřejší a chutnalo to také skvěle!

Dobrou chuť přeje Elly