Hlavní jídla,  Recepty

Burger z trhaného kachního masa v domácí housce

DSC_1126

Trhané kachní maso je, podle mého názoru, naprosto geniální surovina. Miluju recepty, do kterých můžu tohle jemné maso zapojit. Ať už jsou to těstoviny, gnocchi, sendviče nebo dnešní burgery.
Dnešní recept po vás bude chtít domácí burgerové housky. Ty jsou nejlepší a žádné kupované se jim nevyrovnají. Navíc si můžete udělat přesně takovou velikost, jakou chcete. Třeba mega housky pro velké jedlíky nebo mini houstičky na burgerové jednohubky.
Celé jídlo je dokonalé. Nadýchaná domácí houska se doplňuje s křehkým, výborně dochuceným a jemným kachním masem. Takový burger nikde nekoupíte. Použila jsem směs drobných salátových listů, ale bude se hodit i jiný salát, který máte rádi. Ke kachnímu masu výborně ladí dlouze dušená karamelizovaná cibule a trocha tatarské omáčky.
DSC_1131
Burger ještě povýšíte, pokud do něj opečete ještě plátek slaniny. Když budete chtít být opravdu ďábelští, usmažte si nahoru volské oko 🙂 Ale to už potom opravdu král mezi burgery. A bude se vám na něj špatně otevírat pusa 🙂 Jenže i o tom trochu dobrý burger je…

Na housky potřebujete

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžíce cukru
  • asi 100 ml vody
  • rozšlehaný žloutek s troškou vody

DSC_1132

Na burger potřebujeme

  • trhané, pomalu pečené kachní maso
  • salát: polníček, rukola, listy červené řepy…
  • Delikátní tatarská omáčka Hellmann´s
  • 4 cibule
  • slunečnicový olej
  • 2 dcl červeného vína
  • sůl a pepř
  • plátková gouda

DSC_1138

Všechny suroviny na housky dáme do domácí pekárny a zvolíme si program Těsto. Zamícháme, vykyneme. Kdo nemá domácí pekárnu, míchá ručně. Nevadí. Nebo robotem. Ať mícháme ručně nebo v robotu, musíme pak těsto nechat na teplém místě kynout, asi hodinu.

Poté si vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na deset přibližně stejných hromádek. Z těch vytvarujeme kuličky, které necháme odpočinout, asi deset minut, přikryté utěrkou.

Zapneme si troubu, ale na pouhých 30 až 40 °C. Připravené kuličky – hamburgerové housky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zmáčknutím lehce zploštíme, potřeme žloutkem s trochou vody a dáme do trouby, kynout do tepla, na hodinu a půl.

Krásně vykynuté housky vyndáme z trouby a předehřejeme si ji na 200 °C. Housky znovu potřeme žloutkem, posypeme semínky – mákem, lněným či sezamovým semínkem, solí. A šup s nimi zpátky do trouby. Pečeme asi 15 minut.

DSC_1142

Kachnu musíte mít upečenou dlouho předem. Peče se totiž více než 12 hodin. Jak na to? Popsali jsme v tomto receptu.

Upečené maso natrhejte. Housky nechejte vychladnout a rozkrojte napůl.

Nakrájejte cibuli na půlkolečka. Dejte na pánvičku, s trochou oleje a pomalu, dlouze duste. Pěkně dohněda, doměkka. Klidně hodinu. Já si tuhle cibuli dělám do zásoby, do mrazáku a pak ji jen stačí rozmrazit a ohřát. Až je cibule pěkně hnědá, nalijte na ni červené víno. Zvyšte teplotu a nechejte víno odvařit. Ochuťte solí a pepřem.

Je čas zkompletovat burger. Rozkrojenou housku opečte na grilu nebo na suché pánvičce. Namažte tatarskou omáčkou, dejte na ni natrhané kachní maso, plátek goudy, cibuli, salát a přiklopte horním dílem housky.

Hotovo!

Dobrou chuť přeje Elly.