Hlavní jídla,  Recepty

Pstruh s křupavou kapustou, petrželí a lískovými ořechy

Mám ráda kombinaci oříšků a růžičkové kapusty. Přijde mi, že k sobě moc dobře ladí. Hlavně s lískovými a vlašskými ořechy. A tak jsem tuhle kombinaci použila k rychlé a snadné příloze k naší oblíbené rybě – k pstruhovi.

Všechno by mělo být pěkně dokřupava, tak zeleninu moc netrapte na plotně. A pstruha už vůbec. Ten zas musí být pěkně šťavnatý. Já si ho většinou vyfiletuji a jednu filetu opékám z každé strany tak minutu, minutu a půl (podle toho jak je pstruh tlustý).

Potřebujete

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 cibuli
  • 4 petržele
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic mletých opražených lískových ořechů
  • 4 filety ze pstruha
  • máslo

Růžičkové kapusty zbavte zažloutlých a jinak nehezkých svrchních lístků. Odkrojte tuhou část a rozkrojte na poloviny.

Ve velké pánvičce rozehřejte máslo. Na něj dejte opékat společně cibuli nakrájenou na hrubší kousky, na poloviny rozkrojené růžičkové kapusty a na kolečka nakrájenou petržel. Ochuťte solí a pepřem, přidejte propasírovaný česnek.

Promíchejte a přidejte 3 lžíce mletých lískových ořechů. Společně opékejte asi deset minut. V polovině času můžete lehce podlít vodou. Opékejte zprudka. Kapusta i petržel musí zůstat křupavé, za tuto dobu můžou lehce zkaramelizovat.

Až podlijete vodou, tedy v polovině opékání, hoďte si na vedlejší horkou pánev kousek másla a také filety ze pstruha. Postačí, když budou osolené a opepřené. Případně velice lehce ochucené česnekem. Opečte zprudka z obou stran.

Na talíři podávejte kapustu s petrželí, na ní filety ze pstruha a posypejte zbylými praženými lískovými ořechy.

Dobrou chuť přeje Elly.