fbpx
Pečivo,  Recepty

Mufiny s medvědím česnekem a třemi druhy sýrů

Mám ráda mufiny. Ať už sladké nebo slané. Hlavní důvod je ten, že se dobře balí sebou. Dětem na svačinu, na fotbal s Tony, na výlet, do auta, do vlaku, jako dezert na návštěvu. Hezky vypadají, jejich příprava je většinou velice snadná a existuje nepočítaně variant.

Přiznám se, že většinou peču mufiny sladké. Mám jeden fakt oblíbený recept od jedné kamarádky, která se se mnou už nekamarádí, ale mufiny jsou pořád dobré 🙂 Když projíždím blog, tak vidím, že jsem vám je sem ještě nedala a tak to ráda napravím (a pak sem zkusím dodat odkaz 😀 )

Každopádně dnešní mufiny byly fakt pecka. Vymýšlela jsem něco pro BonLait, přibrala do party svou oblíbenou Heru a za chvíli nám voněl celý dům.

Potřebujete

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • zhrbua 150 g mozzarelly (1 balení je většinou okolo 125 – 150 g, takže jedno balení je tak akorát)
  • 150 g maasdamu nebo goudy
  • 1 kelímek kozího sýra ve slaném nálevu Bon Lait
  • 1 vejce
  • 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 230 ml mléka
  • 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 30 listů medvědího česneku

na potření

  • 3 lžíce rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 1 stroužek česneku

Polohrubou mouku promíchejte v misce s práškem do pečiva a jedlou sodou.

Do mísy robota dejte vejce, rozpuštěnou Heru a mléko. Nasaďte šlehací metlu a na nízké otáčky společně prošlehejte. Přidejte suchou část receptu – mouku a kypřící přísady.

Maasdam nastrouhejte, mozzarellu natrhejte na malé kousky. Kozí sýr ve slaném nálevu je již naporcovaný na kostičky. Všechny sýry dejte do mísy robota.

Nakonec přidejte zakysanou smetanu a nasekaný medvědí česnek.

Vznikne poměrně husté těsto. Do formy na mufiny dejte papírové košíčky. Do košíčků těsto dávkujte pomocí dvou lžic. Ještě pohodlnější je použití kleští na zmrzlinové kopečky.

Těsto naplňte téměř po okraj. Mufiny krásně vyběhnou a nahoře podrží tvar.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 – 40 minut, pěkně dozlatova. Když se pečení blíží ke konci, rozpusťte si kousek Hery, vmíchejte do ní prolisovaný česnek. Touto směsí mufiny potřete, ihned po vytažení z trouby.

Náš tip: Můžete použít i jiné druhy sýrů, ale v přibližně stejném množství.

Sezónní tip: Když zrovna není sezóna čerstvého medvědího česneku, přidejte do mufin pesto z medvědího česneku nebo 4 prolisované stroužky klasického česneku.

Dobrou chuť přeje Elly.