fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Vánoce

Madlenky. Voňavé francouzské cukroví

DSC_0870

Láká vás letos vyzkoušet nějaký jiný recept na cukroví, než staré známe linecké, vanilkové rohlíčky a podobné evergreeny? Já osobně proti tradičním receptů (ideálně ještě po babičce), nic nemám. Ale stejně tak ráda vyzkouším každý rok na Vánoce něco nového. Třeba francouzské madlenky.

Recept na madlenky jsem vyzkoušela od Dagmar Derré, kde jsem kupovala i formu. Patří do něj i voda z pomerančových květů, kterou jsem naštěstí měla od kamarádky Lenky. V některých receptech jsem ji nenašla, takže se zkuste obejít bez ní. Vyzkouším to v dalším receptu, protože mě zajímá, jak velký chuťový rozdíl bude. Protože mám pocit, že aroma pomerančové vody je velice výrazné.

V jiném receptu jsem zase našla použití jen polovičního množství cukru a namísto druhé poloviny levandulový med. Úžasný nápad. Ten mám ještě z naší dovolené v Provence, takže také zkusím. Madlenky jsou totiž láska na první kousnutí. Dokonalé čajové pečivo, ale také super nápad na méně tradiční vánoční cukroví.

DSC_0840

Potřebujeme

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • špetka soli
  • strouhaný citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 lžíce pomerančové vody
 DSC_0842

Vejce s cukrem a špetkou soli ušleháme elektrickým šlehačem do hladké světle žluté pěny.
Přidáme citronovou kůru a hladkou mouku, kterou jsme předtím v míse smíchali s práškem do pečiva.

Mezitím co mícháme těsto, rozpustíme na sporáku máslo, které do těsta také přidáme.
Nakonec dochutíme vodou z pomerančových květů, která těstu dodá úžasnou vůni. Vymícháme celkem hutné těsto, které dáme odpočinou na dvě hodiny do lednice.

Připravíme si formu na madlenky. Kdo ji nemá a kvůli experimentům si ji nechce kupovat, může těsto upéct ve formičkách na pracny. Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do každého důlku dáme trochu těsta (vyšlo mi to asi půl velké lžíce), aby důlek nebyl úplně plný.

DSC_0844

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teď stopneme asi 5 minut. Na konci této doby by nám uprostřed každé madlenky měl vyskočit hrb. Každá správná madlenka by prý takový měla mít. Tak se neděste. V tuto chvíli ztlumíme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 5 minut.

Ihned vyklepneme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Pocukrujeme a pochutnáváme si. Jsou opravdu dokonalé!!!

DSC_0852

Krásné Vánoce přeje Elly.