Dezerty,  Recepty

Dvěstěpadesátka – Nejlepší babiččina tvarohová bábovka

Bábovky patří k těm nejoblíbenějším moučníkům. Už mnoho a mnoho let. A možná ještě déle 🙂 Kdyby mi na záda věčně nedýchala mini Žof, třeba bych se pohroužila do historického bádání po stopách bábovky. No ne, kecám. Asi bych to neudělala, ani kdybych měla spoustu času. To bych si tu bábovku raději upekla. Jako teď.

Vytáhla jsem recept ze zápisníku mojí babičky. Na tu nejlepší tvarohovou bábovku, jakou jsem kdy jedla. Vylepšenou čokoládou a mandlemi. Voňavou, vláčnou, s křupavým okrajem. Moje babička pekla i vařila skvěle. Když pekla své oblíbené kynuté koláče, tak mě vždycky chtěla k ruce. V pubertě mě to otravovalo a štvalo. Jak ráda bych s ní teď ty koláče pekla 🙁

Ale nebudeme smutní… Bábovku jsem poprvé pekla se svojí maminkou. Olejovou, dvoubarevnou. Pekla ji pořád podle stejného receptu, žádné zbytečné experimenty. Nejmenovala se u nás doma teda bábovka. Ale “buchta s dírkou” 😀 Tak se mnou vyzkoušejte tu skvělou, babiččinu.

Proč “dvěstěpadesátka”? Protože téměř všech surovin je 250 g … Bábovka by mohla být určitě i ze zdravějších surovin. Celozrnná mouka, osladit banány a tak. Jenže tahle bábovka je babiččina. Přesladká, z bílé mouky, vonící čokoládou a rumem.

Potřebujete

  • 4 vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 2 lžíce rumu NEBO 1 Dr. Oetker třtinový cukr rumový
  • 250 g plnotučného tvarohu (kupuji vaničkový červený z Lidlu)
  • 250 g Hery máslová příchuť (ano, používám Heru, stejně jako je v babiččině receptu, jen v tom je Hera obyčejná, místo máslové)
  • 250 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 1 lžička prášku do pečiva (mírně do kopečku)
  • 1 lžička jedlé sody (zarovnaná)
  • 250 g čokolády a mandlí nebo jiných ořechů (já dávám 100 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa a 150 g mandlí nebo vlašských ořechů)

na vymazání a vysypání formy 

  • maličko z rozpuštěné Hery
  • trochu polohrubé mouky

Pracuji s robotem, je to rychlejší a podle mě takové lepší 🙂 Do robota použijte šlehací metlu. Do mísy dejte celá vejce, cukr a rumový cukr, pokud se ho rozhodnete použít. Je moc dobrý, krásně voní. Dostala jsem jich několik na testování a byla jsem příjemně překvapená. Kdo ho nechce, může použít rum.

Robota zapněte na nejvyšší otáčky. Nechejte šlehat několik minut, dokud v míse robota nevznikne krásně nadýchaná světle žlutá pěna. Mezitím, co se pěna šlehá, nechejte rozpustit a lehce vychladnout Heru.

Do mísy robota přidejte tvaroh a prochladlou rozpuštěnou Heru.

Na pomalejší otáčky promíchejte. Do mouky vmíchejte sodu a prášek do pečiva. Tuto sypkou část receptu přidejte do mísy robota.

Mandle (nebo libovolné ořechy) nasekejte nadrobno. Čokoládu také nasekejte ostrým nožem, klidně na různě veliké kousky. Obojí opatrně vmíchejte do těsta.

Formu na bábovku vymažte trochou Hery a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte těsto.

Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, 30 minut. Dalších 20 minut dopékejte na 170 °C. Po této době vpíchněte do středu bábovky špejli. Pokud vyjde ještě ušpiněná od těsta, dopečte ještě pár minut.

Upečenou bábovku vyklopte a po vychladnutí lehce pocukrujte.

PS: V jednom litru oblíbené Coly je cca 100 g cukru. To je v necelé půlce bábovky!!! Z bábovky nakrájíte 20 až 25 plátků. Takže v jednom je asi 10 až 13 g cukru. Když si dáte jeden plátek k dobré kávě, vůbec nic se vám nestane. Prostě nespořádejte tu bábovku celou a je to v pohodě 😀

Dobrou chuť přeje Elly.