Dezerty,  Recepty

Medový perník ze špaldové mouky s povidly a malinami

Díky pobytu na jižní Moravě jsem objevila ten nejúžasnější med, který jsem kdy ochutnala. Podle ohlasů na sociálních sítích je problém dobrý med sehnat. Já to tak nemám, med beru běžně od kamarádky, která ho má od kamaráda a v naší vesnici jsou minimálně tři včelaři, o kterých vím. A každý med, který jsem ochutnala je moc dobrý. Asi to bude tím, že med v tomhle případě dělají srdcaři, kteří tuhle práci mají jako koníček.

Jenže znáte to. Prodává i obal a tam vyhrává rozhodně Včelařství Balaštík. Do toho jsem se zamilovala na první pohled. A pak jsem ochutnala. Ochutnala jsem znova. No a zamilovala jsem se nejen do obalu. Ten med je prostě BOŽSKÝ!!!

Med z Včelařství Balaštík stojí za vyzkoušení…

Používáme med hodně do čaje, Pepíno do kávy, k oslazení snídaňových kaší a samozřejmě také na pečení.

Hned potom, co mi dorazila zásilka medů, upekla jsem perník. Ten je u nás doma oblíbený a Tony si do něj navíc poručila maliny. Pekla jsem ze špaldové Pernerky a celkově se perník fakt hodně povedl. To ten nový med 🙂

Potřebujete

  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g špaldové bílé mouky
  • 4 vejce
  • 140 g medu
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 g povidel
  • 150 g mražených nebo čerstvých malin

Vejce vyšlehejte do pěny s medem. Přidejte všechny ostatní suroviny, kromě malin.
Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a po povrchu rozházejte maliny.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Já jsem zvolila na své AEG troubě program horký vzduch s párou, který na pečení používám fakt moc ráda. Vy zvolte klasický program horní, dolní ohřev, stejnou teplotu.

Pekla jsem 30 minut, vám to může trvat lehce déle. Použijte klasický trik, vpíchnutí špejle, která musí vyjít z perníku čistá.

Nákupní seznam

Povidla mám své domácí a jsem na ně moc pyšná.
Perníkové koření používám od značky Avokádo.
Med už chci jedině od Včelařství Balaštík.
Špaldovou mouku jsem použila Pernerku.

Dobrou chuť přeje Elly.