fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Špíca píca. Aneb nejlepší pizza doma, s minimem práce a s maximem chuti.

Naše rodina miluje pizzu. Všichni. Včetně Žofie, která když doma zazvoní naše nejoblíbenější pizzerie Il Cane, tak poskakuje a ječí: „špíííca pííííca“. Každý z naší rodiny má samozřejmě svou oblíbenou. Všichni, kromě Pepína, rádi ochutnáváme i novinky nebo kombinace, které jsme ještě nevyzkoušeli. Jen Pepíno se drží své oblíbené. 6 formaggi. Opravdu, tuhle mají v Il Cane. Na smetanovém základu a vůbec se mu nedivím, že ji miluje. Někdy si říkám, co by asi v Itálii říkali na některé naše oblíbené kombinace. Já se držím trochu více při zdi. Miluju pizzu, kde je prosciutto crudo, nějaký dobrý sýr a nakonec je posypaná čerstvou rukulou. Ale nejvíce samozřejmě miluju pizzu v Itálii. Nemůžu to tady ani psát, nebo mi zase bude smutno po cestování.
Kvalitní suroviny jsou základ
Jenže my nejsme zvyklí věšet hlavy a smutnit. A tak si Itálii užíváme doma. Třeba s nákupy v La Formaggeria Gran Moravia. S touhle skvělou česko italskou značkou jsem navázala spolupráci vloni v srpnu. Už předtím jsem tady velice ráda nakupovala, protože jsem si oblíbila jak jejich nabídku italských uzenin, tak obrovský výběr sýrů, z nich se většina vyrábí u nás na Moravě, podle italských receptur. Kdo je zvyklý tady nakupovat, tak ví, že prodejny mají každý měsíc nějakou akci. Na sýr, uzeniny, víno i další produkty z nabídky. A zrovna duben je náš!!! Duben patří milovníkům pizzy. Pizza korpusy koupíte celý měsíc za zvýhodněnou cenu. Teprve nedávno jsem si v La Formaggeria koupila balení 4 hotových základů na pizzu. Vždycky jsem kolem nich procházela a nelákalo mě je koupit, protože mám super italský recept na pizza těsto. Jenže to se musí dělat den dopředu, a kyne a … prostě někdy si chcete ulehčit práci. A když mi několik z vás napsalo, že v La Formaggeria tyhle korpusy kupujete, neváhala jsem a vyzkoušela. Korpusy na pizzu jsou ručně připravované, předpečené, chlazené a vy je doma už jen ozdobíte podle chuti a šoupnete na pár minut do rozehřáté trouby. Upečení trvá okolo 8 minut. Mám pro vás dneska pár inspirací na to, čím obložit hotové korpusy z La Formaggeria Gran Moravia. Tyto kombinace u nás mívají velký úspěch. Já se přiznám, že se moc nepářu s nějakou rajčatovou omáčkou a buď pizzu potřu trochou passaty, ze stejného obchodu nebo lehce poliju troškou smetany. Pokud dělám sýrovou pizzu a používám gorgonzolu s mascarpone (opět La Formaggeria Gran Moravia), nepotírám pizzu ničím. Sýr se totiž při pečení krásně rozpustí a pizza s ním nemá chybu. Moc ráda používám na pizzu italské uzeniny, cibuli, passatu, smetanu, já miluju na pizze lesní houby, ale i kuřecí maso nebo kukuřici, čerstvá rajčata. Většinou se nakonec snažím pizzu ozdobit zelenými lístky – rukolou nebo polníčkem. Při nákupu sáhněte u pultu s uzeninou po suchém salámu s názvem Sopressa Veneta. Na pizzu (nejen na ni) je úžasný. Má skvělou chuť, po upečení snad ještě lepší. Pepíno nejraději kombinuje několik druhů sýrů. Nesmí chybět mozzarella, Gran Moravia, brie a gorgonzola s mascarpone. Nahoru lehce okořeníme oreganem a nezapomeneme potřít okraje trochou olivového oleje s česnekem, ale to až po vytažení z trouby. Jaká je vaše oblíbená kombinace na pizze? Článek vznikl ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia.