![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_4235.jpg)
Cukroví se vzpomínkou na babičku. Mocca kolečka.
Starý recept na kávová kolečka pochází ze sešitu s recepty, který jsem našla u své babičky. Patřil nějaké pratetičce a jsou v něm pravé poklady. Hodně receptů se točí především kolem vánočního cukroví. Já je postupně zkouším a na mocca kolečka jsem se vyloženě těšila.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3880.jpg)
Jako dítě jsem mocca kolečka neměla ráda. Oblíbila jsem si je až v dospělosti, když jsem si zamilovala kávu. S úsměvem teď vzpomínám, že se mi vždycky líbilo to kudrnaté písmenko M, které na každé namalovala babička tenkou čokoládovou linkou. Babička se jmenovala Maruška a já jsem si hodně dlouho myslela, že M píše jako svůj monogram 🙂 Až mnohem později jsem zjistila, že to tak není.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_4231.jpg)
Dnes patří mocca mezi mé nejoblíbenější cukroví. Nechám vás proto nahlédnout do starobylého receptáře, ať si kolečka (nebo oválky) upečete se mnou.
Potřebujete
těsto
- 14 dkg Hery máslové
- 10 dkg cukru moučka
- 10 dkg najemno rozmixovaných vlašských ořechů
- 30 dkg hladké mouky
- 6 lžic uvařené silné kávy (používám Nespresso Kazaar)
krém
- 25 dkg másla
- 14 dkg cukru moučka
- trochu čerstvé zrnkové kávy
- 4 lžíce uvařené silné kávy
poleva
- 1 bílek
- 5 lžic cukru moučka
- 1/4 lžičky mleté kávy
- čokoláda na dozdobení
Změklý tuk a ostatní suroviny na těsto zpracujeme v robotu nebo ručně. Těsto se nesmí lepit a trhat, musí být pěkně kompaktní. Zabalte ho do potravinářské folie a nechejte přes noc odpočinout v lednici.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3869.jpg)
Na druhý den těsto rozválejte a vykrajujte kolečka nebo oválky. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, na 150 °C – horkovzduch, 10 – 12 minut. Všechna kolečka nechejte vychladnout.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3870.jpg)
Jednoduchý krém máte připravený za pár minut. Vyšlehejte společně všechny suroviny, do hladkého jemného krému.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3881.jpg)
Krémem naplňte zdobící sáček. Všechna upečená kolečka rozdělte na polovinu. Jednu si nechejte stranou, na druhou naneste trochu krému. Přiklopte horní polovinou. Takto jsou kolečka připravena na dozdobení.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3886.jpg)
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3888.jpg)
Bílek, cukr a špetku kávy (opravdu ne moc, aby poleva nebyla tmavá) vymíchejte metličkou. Vzniklou polevu nanášejte malou lžičkou na slepená mocca kolečka a rozetřete až k okrajům.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3884.jpg)
Nechejte polevu ztuhnout, ideálně do druhého dne. Na hladkou, pevnou polevu, nanášejte zdobičkou, rozpuštěnou čokoládou, písmeno M.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_3890.jpg)
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_4234.jpg)
Krásné Vánoce přeje Elly.