Jaro,  Ostatní,  Recepty,  Sezóna

Pesto z medvědího česneku. Ještě máte šanci!

Medvědí česnek je bylinka, kterou nám v hojné míře poskytují naše lužní lesy. Roste tam, kde je stín, vlhko, poblíž nějaká ta voda. Když víte o místě, kde tenhle poklad najdete, máte vyhráno. Na medvědí česnek chodíme už asi 15 let. Měli jsme jedno své oblíbené místo, v zatáčce těsně před vjezdem do Ústí u Hranic na Moravě. Jenže tady se teď dělají obrovské změny a velká vodní díla a „naše místo“ už neexistuje. Je to škoda. Zastavili jsme se tady vždycky po cestě domů z Hranic, natrhali si čerstvé lístky a ty potom doma zpracovali do pomazánek, salátů, marinád, na těstoviny. A když se sezona pomalu blížila ke konci, udělala jsem pár sklenic pesta. To nám vydrželo v lednici bez úhony po celý rok. Mám vyzkoušeno, že i dva.

Našli jsme naštěstí místo jiné a chystám se tento týden s Žof na sběr. Chci připravit nové recepty do Božské kuchařky 2, projít se kolem Bečvy a natrhat dost medvědího česneku na pesto. Přesto, že na naše místa chodí celkem dost lidí, naštěstí jsme se nikdy nesetkali s nějak brutálně zničenou zelení. Naopak. Nechápu, že když nás tady sbírá tolik, tak medvědí česnek jakoby neubýval.

Tak na to dávejte prosím pozor i vy. Sbírejte ohleduplně, ať tam zbyde pro ostatní. Já jsem se zařekla, že letos konečně zrealizuji náš plán starý asi pět let 😀 Na česnek vyrazím nejen s taškou, ale taky lopatkou a ještě jednou taškou. Chci vyrýt pár rostlinek a rozesadit je u nás kolem potoka. I tady bude mít medvědí česnek výborné podmínky a doufám, že si připravím další místo na sběr, kousek od domu. A nejen pro mě, ale i pro další lidi… uvidíme, jestli se mi to konečně podaří zrealizovat.

Až si nasbíraný medvědí česnek přinesete domů, připravte si pesto podle mého receptu. V lednici vám vydrží opravdu až do další sezony. Záměrně neuvádím žádná množství. Každý má jinou spotřebu, jinak velké sklenice, jinou chuť na slané a kořeněné. Někdo preferuje i v tomto pestu olivový olej. Já, ač ho miluju, dávám v tohle případě přednost oleji slunečnicovému nebo řepkovému, lisovanému zastudena. Vloni jsem použila olivový Chiavalon Ex Albis. Letos zřejmě udělám výjimku a vyzkouším pesto s olivovým olejem Nobleza del Sur Eco Night. Ze všech olivových olejů, které jsem vyzkoušela od Olivum, mi tenhle přijde jako nejvhodnější. Počítejte vždycky s tím, že každý olej vám změní výslednou chuť pesta.

Sýr používám Gran Moravia.

Potřebujete

  • čerstvé listy medvědího česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý kampotský pepř
  • slunečnicový, řepkový nebo olivový olej
  • sýr Gran Moravia

Do velkého výkonného mixéru dejte listy medvědího česneku. Já je vždycky předem nasekám nahrubo nožem. Do mixéru se jich vejde více a jsou lépe rozmixované.

Přidejte trochu oleje, sůl, pepř. Kdo se rozhodne pro pesto s ořechy, přidá je právě teď.

Společně mixujte a podle potřeby přidávejte olej. Až je směs rozmixovaná, přidejte podle chuti nastrouhaný sýr. Promíchejte a ochutnávejte. Dolaďte solí, pepřem, olejem.

Pesto dejte do připravených, sklenic, které jste velice dobře umyli. Zavíčkujte a skladujte v lednici.

Na co všechno se hodí?

  • marinování masa, ryb
  • jednoduché dochucení těstovin a noků
  • do polévek
  • do pomazánek
  • na bylinkové máslo
  • do risotta

Kolik pesta připravíte?

Záleží na tom jestli použijete více nebo méně oleje a také, jestli přidáte další suroviny jako jsou ořechy, sušená rajčata, sýr.

Když jsme vyrazili na sběr listů medvědího česneku, přinesli jsme dva kyblíky o celkovém objemu 4 litry. Listy v nich byly lehce utlačené. Přidali jsme do nich necelý litr oleje a naplnili jsme 4 sklenice, z nichž jedna měla objem 200 ml. Takové množství nám většinou vydrží celou zimu. Pesto je totiž hodně silné.