fbpx
Dezerty,  Léto,  Recepty,  Sezóna

Letní dort s mascarpone, tvarohem a hromadou čerstvého ovoce. To chcete vyzkoušet!

Na zahradě mi dozrávají maliny, černý a bílý rybíz a taky pomalu ostružiny. A naši mají pod špendlíkem hromadu opadaných zralých plodů. Toho přece musím využít. Navíc jsem si z Formaggerie dovezla mascarpone a čerstvý tvaroh. Pak už se nemusím ani rozmýšlet. Bude nějaký super a svěží koláč. Nebo dort. Jak chcete…

To léto je prostě báječné!

Potřebujete

  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 300 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli

na krém

  • 120 g třtinového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 žloutek

na dokončení

  • přibližně 300 g libovolného čerstvého ovoce
Posypala jsem ještě levandulí

Cukr vyšlehejte s vejci do krémové hmoty. Já šlehám v kuchyňském robotu, aktuálně tedy v Thermomixu. Šlehejte dokud nebude žlutá pěna pěkně nadýchaná. Přidejte změklé máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec špetka soli. A umíchejte těsto. Nelekejte se, nebude příliš tekuté.

Připravte si rozevírací dortovou formu. Na dno použijte kus pečícího papíru. Já ho vždycky do formy přivřu a pak odstřihnu nůžkami přečuhující papír. Boky vymažte máslem nebo olejem. Do formy přendejte těsto a povrch uhlaďte.

Mísu robota umyjte a dejte šlehat cukr, žloutek a tvaroh. Až se spojí, nechejte robota běžet na nižší otáčky a postupně, po lžicích, přidávejte mascarpone. Tak dlouho, až bude všechno zašlehané a budete mít krásný krém. Někdy přidávám i trochu vanilky, někdy sladím medem.

Krém uhlaďte na těsto a nahoru naskládejte ovoce. Já si nechávám hrst ovoce ještě stranou, většinou maliny a naskládám je až na upečený dort.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat přibližně 45 – 50 minut.

Vyndejte z trouby, na mřížku. Nechejte vychladnout a vyndejte z formy.

Podávejte vychlazené.

Nákupní seznam

Máslo, mascarpone i tvaroh mám z prodejen La Formaggeria Gran Moravia

Ovoce z vlastní zahrady a vajíčka od sousedů 🙂