Hlavní jídla,  Recepty

Zkuste to bez masa. Božský cuketový guláš.

Miluju maso. Já vím, že se nikdy nemá říkat nikdy, ale svůj jídelníček si bez masa nedokážu představit. Přestože mám maso ráda, tak ho doma rozhodně nejíme denně. Snažím se vařit hodně luštěniny a zeleninu a myslím, že se mi to celkem daří.

Když jsem před pár týdny byla u úžasné Elišky Bekové pro nové obočí (ještě jednou nastotisíckrát děkuji, Eliško), tak řeč došla i na vaření. Eliška mě navedla na velkou pochoutku, kterou zkoušela vařit a moc se povedla. Guláš z cukety.

V období, kdy na mě cukety padají ze všech stran (díky mami, Marki, tchýňo atd.), tak jsem ho prostě musela vyzkoušet.

Použila jsem na něj koření Avokádo na guláš. Mají dva druhy, vyzkoušejte, který vám bude více vyhovovat. Jeden je pod názvem Guláš a druhý Guláš maďarský. Ten druhý je ostřejší, nám chutná moc…

Suroviny

Zahřejte si hrnec a vlijte do něj 2 lžíce olivového oleje. Vsypejte na něj nahrubo nakrájené cibule a restujte dozlatova, až téměř dohněda. Ke konci přidejte nasekaný česnek a na kostičky nakrájenou cuketu. Nemusíte ji loupat. Z cukety vydlábněte její střed se semínky. Ty do guláše nepoužívejte, ale očistěte, usušte a příští rok zasaďte na další cukety.

Obsah hrnce promíchejte, ochuťte solí, pepřem a celým gulášovým kořením. Vyberte si to, které vám více vyhovuje. Pálivější nebo míň.

Nakonec do hrnce vyklopte plechovku rajčat. Nebo rajčatové passaty, jak chcete. Kdo má přebytky čerstvých rajčat ze zahrádky, můžete klidně i na kousky nakrájená čerstvá rajčata.

Povařte na střední teplotu zhruba 20 minut. Cuketa by neměla být úplně rozvařená. Doba vaření se může lišit podle toho, jak máte pevnou cuketu a na jak velké kousky ji krájíte.

Podávejte ideálně s něčím tak dobrým, jako je bulgur od MENU GOLD.

Kdyby jste dostali chuť na další zdravé jídlo, tak velkou inspirací jsou kuchařky Jíme zdravě, které můžete pořídit na tomto eshopu.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz a kořením Avokádo.