Křupavé dalamánky s vůní fenyklu. Třeba k tlačence!
Dalamánky jsou u nás doma moc oblíbené. Když byla Tony menší, říkala jim „dalajlámky“ a nejednou se nám stalo, že jsme je tak pojmenovali v obchodě i my 🙂 Dodnes jim u nás tohle pojmenování zůstalo. Když jsem měla vymyslet nějaký recept s tlačenkou Krásno, napadly mě dalamánky jako první.
Úplně jsem cítila, jak k sobě budou pasovat. Líp než tlačenka s chlebem. A vůbec, jak to máte s tlačenkou vy? Máte ji rádi? A dáváte si ji zalitou octem, s pokrájenou cibulí? Nebo na chlebu namazaném hořčicí? Nebo máte úplně jiný způsob, jak tlačenku jíst?
No…každopádně, dalamánky vyzkoušejte. Klidně k čemukoliv jinému. Protože jsou fakt perfektní. Zkoušela jsem i kváskové, podle bohyně Lenky a byly taky skvělé. Tak recept na ně někdy příště…
Potřebujete
- 300 ml vlažné vody
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 4 lžíce sádla
- 1 lžíce celého kmínu Avokádo
- 1 lžička fenyklu Avokádo
- 1,5 lžičky soli
- špetka cukru
na potření a posypání
- vlažná voda, ve které jste rozpustili sůl
- směs fenyklu a kmínu
k podávání
- tlačenka Krásno
- hořčice, cibule, ocet – podle chuti
Na suché pánvičce opékejte asi minutu až dvě fenykl i kmín. Krásně se rozvoní. Poté rozdrťte v hmoždíři. Miluju tu vůni, když začnu koření drtit. Nádhera.
V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte z nich nelepivé těsto. Můžete použít kuchyňského robota s hnětacím hákem.
Těsto v míse překryjte utěrkou a nechejte vykynou na teplém místě. Bude to trvat asi hodinu.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, podle toho, jak velké dalamánky chcete. Na pomoučené ploše vytvarujte bochánky, naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Budete potřebovat dva plechy.
Přikryjte utěrkou a nechejte kynout další půl hodiny. Poté udělejte ostrým nožem nebo žiletkou (tu mám raději, používám ji i na zářezy do chleba) do každého dalamánku zářez. Potřete slanou vodou a posypejte kořením.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 až 25 minut, až budou mít krásnou barvu.
Nechejte na mřížce vychladnout, prokrojte a podávejte namazané hořčicí, s plátkem tlačenky. Nebo vcelku, s tlačenou zalitou octem a zasypanou cibulí. Podle toho, co máte rádi.
Můj tip
Pekla jsem v troubě AEG Steampro s funkcí páry. Zvolila jsem horkovzdušné pečení s párou. Dalamánky byly naprosto perfektní. Parní pečení se skvěle hodí skvěle taky pro kváskový chléb…
#spoluprace