Hlavní jídla,  Recepty

Krémové risotto s krůtí roládou, špenátem a sýrem Gran Moravia

Italské krémové risotto chutná celé naší rodině. Já a pan Božský milujeme houbové, když je s lanýži, tak to je mega úžasné. Nebo s italskou salsicciou. Tu si vždycky vozíme do zásoby do mrazáku z Itálie. Samozřejmě, že vždycky celkem rychle dojde. Ale od té doby, co jsem výborné chlazené salsiccie objevila v obchodě La Formaggeria Gran Moravia, tak jsem v klidu. Kupuju si je teď tam.

V loňském roce jsem s nimi navázala krásnou dlouhodobou spolupráci snů, ze které mám fakt velkou radost. Protože italská kuchyně, sýry, kvalitní uzenina…prostě jejich nabídka, je naprosto neodolatelná.

No každopádně, na dnešní recept nepotřebujete salsicciu, ale rýži na risotto.

Suroviny na krůtí roládu

  • 700 g krůtích prsou
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 100 g plátkového sýra Provolone dolce
  • sůl
  • bílý pepř
  • 3 stroužky česneku

Příprava rolády

Krůtí prsa vcelku prokrojte ostrým nožem tak, aby vám vzniknul tenký, široký plát. Ještě můžete paličkou na maso trochu plát naklepat. Osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem z obou stran. Nahoře potřete prolisovaným česnekem. Na česnek naskládejte sýr provolone, ne až do kraje masa.

Na sýr dejte špenátové listy. Roládu pevně zaviňte a upevněte provázkem.

Opečte ze všech stran na rozpálené pánvičce s trochou oleje. Pokud máte dlouhou roládu a malou pánvičku, klidně ji překrojte napůl a udělejte rolády. Dvě.

Až je roláda ze všech stran opečená, podlijte ji asi hrnkem vody, přiklopte pánvičku poklicí a duste asi 10 až 15 minut.

Vyndejte roládu z pánvičky. Výpekem můžete roládu na talíři přelít nebo můžete výpek přidat do rizota.

 Na risotto potřebujete

  • 350 g rýže na risotto
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje Chiavalone Romano
  • 250 ml bílého vína (na risotto mám moc ráda Sauvignon)
  • 300 – 400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 100 g piniových oříšků
  • 100 g sýra Gran Moravia
  • sůl a černý pepř
  • 100 – 150 g studeného másla

Příprava risotta

Tenhle návod je pro všechna risotta stejný. Liší se jen doplňkové suroviny. Čtěte pozorně. Příprava je snadná, ale zabere vám čas a potřebuje vaši pozornost.

Šalotku nakrájejte nadrobno. Snažte se, aby byly kousky co nejvíce stejnoměrné. Jedině tak se šalotka správně opeče a nestane se vám, že část bude už spálená a část začne teprve dostávat průhlednou barvu.

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dejte na plotnu, kterou zapnete na největší teplotu. Nechejte ho zahřát a potom na něj vlijte olivový olej (můžete zkusit i máslo). Hned vsypte šalotku.

Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažte, až zesklovatí.

Plotnu zapněte opět naplno a vsypte k šalotce připravenou suchou rýži.

Pořádně míchejte a ani na chvíli nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte, opepřete a přidejte nasekaný česnek.

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte připravený v hrnci na vedlejší plotýnce a začněte ho přidávat k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až potom přidejte další naběračku.
Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.


Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Tohle je ten správný okamžik přidat špenát. Čerstvé listy nasekejte nadrobno nožem.

Přidejte do rýže chvilku před dokončením, aby špenát zůstal krásně zelený.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný sýr Gran Moravia. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.

Ihned servírujte na vyhřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije.

Nahoru dejte plátky krůtí rolády.

Nákupní seznam

Sýr Gran Moravia, Provolone dolce a máslo koupíte v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia

Krůtí maso kupuji v Lidlu nebo v Krásnu

Olivový olej si vyberte na eshopu Olivum.cz

Nejlepší pepř na světě koupíte na Pepper Field

Víno od Vinselekt Michlovský

Dobrou chuť přeje Elly.