Hlavní jídla,  Recepty

Slávky na bílém víně nejsou jen letní jídlo

Když přijede můj kamarád Henry z Prahy, tak sebou vždycky přiveze sáček (až dva) čerstvých slávek. K tomu tak čtyři kila krevet a hromadu ústřic. Je to už takový rituál. Prý umím ty nejlepší slávky a krevety a vždycky se na ně těší.

Nemám důvod mu nevěřit (hlavně, když mě chválí) a tak se s vámi o ten recept rozdělím. Recept je jednoduchý, snažím se moc neexperimentovat a držím se klasiky, která se mi jde…

Slávky kupuji vždycky v Makru, kde mají i výborné čerstvé ústřice a krevety. A nejen ty.

Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve potom, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku některou slávku už otevřenou? Také není v pořádku a vyhoďte ji rovnou.

Očistěte je zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideální je, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.

Potřebujete

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej Chiavalon Romano
  • kousek másla
  • 200 ml kvalitního bílého vína (použila jsem Aurelius 2013 Vinselekt Michlovský)
  • oblíbené bylinky: úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list
  • 10 rozpůlených cherry rajčátek
  • sůl a pepř

Namočené a vyčištěné slávky pořádně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, si připravte ve velkém hrnci nebo pánvi základ.

Na trošce oleje a másla orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zeskovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem (asi na polovinu) a zároveň ztratilo nepříjemně nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.

Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu, ještě kousek másla.

Neotevřené slávky vyhoďte.

Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem. Stejným, jaké jste používali k vaření. K rozpečené křupavé bagetě můžete přidat ještě domácí česnekovo-bylinkové máslo na mazání.

Nákupní seznam

Čerstvé slávky, ryby, plody moře zaručeně koupíte v síti prodejen Makro.

Olivový olej té nejlepší kvality na Olivum.cz

Pepř používám už jedině ten nejlepší na světě Pepper Field

Víno nejen na vaření, ale hlavně k pití kupuji nejčastěji značky Vinselekt Michlovský

Dobrou chuť přeje Elly.