Testování

Kvalitní olivový olej nejen pro chuťový požitek, ale i pro zdraví

Všichni tak nějak víme nebo tušíme, že olivový olej je zdravý. Když jsem se seznámila s Dášou Kublovou, majitelkou eshopu Olivum.cz, tak jsem měla hlavu plnou mýtů a nesprávných znalostí olivového oleje. Jedním z nich je třeba ten, že na olivovém oleji se nemá smažit. To mi však olivová lady rychle vyvrátila.

Že se na olivovém oleji nemá vařit a smažit, je určitě velký mýtus. Vždyť podívejme se do Středozemí. Jiný olej v těchto jižanských státech ani nepoužívají a dělají na něm a s ním vše – dochucují saláty, restují zeleninu, smaží mořské plody, ryby,…

Olivový olej má poměrně vysoký „kouřový bod“ (210 – 215 stupňů Celsia), takže se hned tak nepřepaluje. Má dokonce vyšší kouřový bod než jiné oleje – nerafinovaný slunečnicový, některé řepkové nebo máslo. Při vaření a smažení je ale potřeba dávat pozor, aby se z oleje nezačalo kouřit. Jakmile se objeví dým, tzn. že olej překročil svůj kouřový bod, mohou se uvolňovat zdraví škodlivé volné radikály.

Pokud na tepelnou úpravu jídla použijete olivový olej nevalné kvality, který vznikl tak, že často nikdo neví kde a jak, může se stát, že se bude přepalovat mnohem dříve. Je to dáno různými aditivy, které do olejů velkovýrobci přidávají, aby zajistili, že olej bude aspoň trochu „vonět“ a potlačili vůni a chuť hniloby, plísně a kyselosti zoxidovaných oliv. Velkovýrobci totiž určitě nelisují do 24 hodin (mnoho našich farem do 4-6 hodin) od sklizně tak, jako malé farmy, kterým záleží na kvalitě.

Ale zároveň mi Dáša odhalila, jak moc dobrý, chutný a zajímavý může kvalitní olivový olej být. A to jsem si doposud myslela, že koupit si dražší lahev jakéholiv olivového oleje, je záruka kvality.

Kvalitnější olivový olej je dražší. Pokud chcete ušetřit a přesto používat kvalitní oleje, nabízím ještě jeden tip od Olivum.cz.

Jídlo se dá tepelně upravit na olivovém oleji z listopadové sklizně, který je cenově dostupnější a prémiovým olejem až finálně dochutit jídlo na talíři. Při tepelné úpravě oleje dochází také k částečné ztrátě důležitých živin a vitamínů, proto je dobré jídlo ještě zakápnout na talíři.

Kromě neskutečně lahodné chuti však olivový olej přináší něco navíc. A to navíc je v dnešní době hodně důležité a ceněné. Je to zdraví.

Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes.

Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

Zdravá výživa se bez olivového oleje neobejde

Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. V kuchyni se uplatní nejen jako delikatesa, ale i doplněk pro těstoviny, zeleninové saláty a řadu dalších zdravých pokrmů. Ryby, houby, nakládaný sýr, vše v kombinaci s dobrým olejem z oliv na talíři opravdu vynikne a dodá vašemu tělu potřebnou dávku zdraví prospěšných kvalitních tuků. Extra panenský olej je také zdrojem živin, antioxidantů, vitamínu E a K a nasycených kyselin. Pokud jde o původní přírodní zdroje, je dokonce na úplné špici v obsahu látek jako je například kyselina olejová, která mírní záněty a může působit i proti vzniku rakovinného bujení.

Pokud se olivový olej připravuje z raných sklizní, má nejvyšší možný obsah antioxidantů.

Novinkou pro mě bylo, že ten nejkvalitnější olivový olej se sklízí už v říjnu.

Výtěžnost je sice výrazně menší než třeba v prosinci, ale kvalita je mnohem lepší. V říjnu výrobci spotřebují cca 12-15 kg oliv na 1 litr oleje (v závislosti na odrůdě oliv), v prosinci už třeba jen 8 kg na 1 litr. Velkovýrobci jedou hlavně na kvantitu, takže sklízí na přelomu listopadu a prosince.  Záleží ale samozřejmě na klimatických podmínkách, počasí… Farmy na jihu Španělska v Andalusii sklízí výrazně dříve než třeba farmy v oblasti Toleda.

Jsou farmy, které všechnu produkci mají jako prémiovou (Chiavalon). Ale je to tím, že mají jen 7500 stromů. To třeba taková Nobleza del Sur nebo Casas de Hualdo má stovky tisíc olivovníků, takže část produkce zpracují jako prémiovou (tedy v říjnu) a část nechají dozrát a sbírají postupně v listopadu a prosinci. Olej je stále dobrý, ale už neobsahuje tolik zdraví prospěšných látek a není ani tak krémovitý.

 

Pokud vás zajímá více o výrobě olivového oleje, mrkněte na stránky Olivum.cz.

Účinky olivového oleje se také násobí v kombinaci s bylinkami, jako je levandule nebo rozmarýn. Také výluh se stroužkem česneku umí být velmi efektivní.

Polyfenoly jsou tajemstvím prospěšnosti olivového oleje

Polyfenoly alias antioxidanty mají pozitivní vliv již při krátkodobém používání. U polyfenolů obsažených v olivovém oleji máte jistotu, že konzumujete přírodní produkt bez obsahu nežádoucích chemických příměsí. Pozor ale na kvalitu oleje! Toto neplatí u každého. Na kvalitu oleje a množství polyfenolů má vliv nejen odrůda olivovníku a doba sklizně, ale především rychlost a technologie zpracování po sklizni a také způsob skladování oleje. Typická odrůda se zvýšeným podílem polyfenolů je Picual. A jak poznáte, že je olivový olej našlapaný polyfenoly? Podle chuti. Nalijte si do skleničky trochu olivového oleje a napijte se, olej chvilku poválejte v přední části úst na jazyku, provzdušněte jej a nechte sklouznout do krku. Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej. 

Kvalitní olivový olej a jeho účinky

První a rychlá pomoc při zácpě, ale také jako prevence, usnadňuje trávení látek, které se v trávicím traktu obtížněji vstřebávají. Skvělý pomocník při zánětlivém onemocnění střev a kornatění tepen. Při pravidelném zařazení olivového leje do vašeho jídelníčku máte velkou šanci na zlepšení těchto potíží. Olivový olej drží na uzdě také hladinu cholesterolu a krevního cukru, čímž prospívá nejen diabetikům, ale také osobám s onemocněním srdce. Pravidelně servírovaný olej je prevencí mozkové mrtvice díky zvýšenému obsahu mononasycených tuků a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, což je prokázaný fakt již desítky let. Zdravý životní styl a dieta v kombinaci s olivovým olejem sníží kyselost žaludku a zabraňuje vzniku žaludečních vředů. Pomáhá játrům, které povzbuzuje k lepší činnosti a výrazně posiluje imunitu. Tedy podtrženo a sečteno, kvalitní olivový olej má výrazné účinky na kvalitu vašeho zdraví.

Jako bonus lepší paměť a efektivní hubnutí

Olivový olej při pravidelném používání kladně stimuluje mozek, zlepšuje paměť a tím snižuje riziko Alzheimerovy choroby. A že naberete při jeho konzumování kila navíc? Naopak! Obsahuje značnou porci mastných kyselin, tedy zdravých nenasycených tuků. Ty jsou například vhodnou náhradou másla. Má nižší energetickou hodnotu, a proto je doporučován i při různých dietách, včetně těch redukčních. Zvedá totiž hladinu serotoninu, která vykouzlí pocit sytosti.

Vlasy a pleť

Olivový olej je vydatnou vzpruhou pro často barvené nebo poškozené vlasy. Občasný zábal udělá vaši hřívu bujnější, lesklejší a uvidíte, že poroste rychleji. Hýčkáte se ráda? Vyzkoušejte zábal na ruce, budou jemnější a oceníte i lepší stav nehtů. Jednou týdně se doporučuje i použít olej na tělo. Má blahodárné účinky. Ne nadarmo je olivový olej součástí kosmetických přípravků. Ale na druhou stranu, položme si ruku na srdce, není pravidelné vnitřní užívání pro celkovou vitalitu těla smysluplnější?

Ty nejlepší a nejkvalitnější olivové oleje najdete na www.olivum.cz! Do mé božské kuchyně už jiný olivový olej nemá přístup 🙂 

Tak který vyzkoušíte?

Z mých zkušeností můžu doporučit mou nejoblíbenější značku, chorvatskou rodinnou farmu Chiavalon