Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Párty,  Recepty

Kávové cupcaky s jemným krémem

Někdy se vám podaří získat náhodou tak úžasnou věc, jakou byste ani náhodou neobjevili.

IMG_3880

Takovým způsobem se ke mně dostala krásná vanilková sada od Manufaktury. Kromě kosmetických úžasně voňavých doplňků, obsahoval balíček také vanilkový čaj a vanilkovou kávu. Po otevření sáčku s kávou jsem se nemohla nabažit a načichat. A hned jsem si ji také uvařila. Neskutečná pochoutka!!!

A hned po prvním doušku se začal rodit v hlavě plán na dokonalý dezert – mé nejoblíbenější cupcaky. S mou příchutí mého oblíbeného nápoje – kávy. Nikdy dlouho nedumám a nepřemýšlím, ale pouštím se po hlavě do práce. Uvařila jsem silnou vanilkovou Manufaktura kávu a pustila se do práce.

IMG_3875

Recept je vydolovaný z archivu starých Bohyní a stojí za zveřejnění. Protože byl fakt úžasný. Vanilkovou řadu už v Manufaktuře neseženete. Použijte proto kvalitní čerstvě namletou kávu podle vaší chuti.

Potřebujete

  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krystal
  • 180 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 ml velice silné kávy
  • trocha mleté kávy

KRÉM

  • 125 g změklého másla
  • 250 g cukru moučka
  • 30 ml velice silné kávy
  • trocha mleté kávy (asi 1/2 lžičky)
  • 1 vanilkový lusk

 

  • čokoládová kávová zrna na ozdobu
  • čokoládové hoblinky
  • papírové košíčky

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Změklé máslo vymícháme šlehačem, spolu s cukrem a vejci. Vznikne krásně krémová, nadýchaná žlutá hmota, kterou u nás doma všichni rádi ulizují. V misce smícháme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva. Je důležité řádně směs promíchat, aby se kypřící prášek dostal do celého těsta.

IMG_3847

Smícháme sypké suroviny se sladkým žlutým základem, přidáme vlažnou silnou kávu a vanilkový extrakt. Opět důkladně promícháme a úplně nakonec přisypeme asi dvě až tři lžičky mleté vanilkové kávy. Je to dobré nejen pro vůni a chuť, ale také to krásně vypadá.

IMG_3850

Těsto naplníme asi do 3/4 papírových košíčků, které jsme vložili ještě do plechové formy na muffiny. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 až 20 minut.

Z uvedeného množství těsta máme asi 16 kousků.

IMG_3858

Upečené základy na cupcaky necháme úplně vychladnout a připravíme si krém. Ten je velice sladký, ale to už u tohoto druhu dezertů bývá. Nesmíte se jimi prostě přeplácat a spokojit se s jedním či dvěma kousky.

IMG_3859

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a silnou kávou, také se semínky z jednoho vanilkového lusku a s mletou kávou. Necháme ještě vychladit v lednici. Naplníme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé cupcaky. Povrch ještě dozdobíme čokoládovým kávovým zrnkem a čokoládovými hoblinkami.

IMG_3882

Dobrou chuť přeje Elly.