
Užijte si přípravu letních sirupů. Co všechno dozrává?
Léto je ideální čas pro přípravu domácích sirupů, které můžete využít pro osvěžující nápoje, dochucení čajů nebo jako sladidlo do dezertů. Červenec a srpen nabízí širokou paletu čerstvých surovin, které můžete využít. Zde je několik nápadů, z čeho můžete připravit lahodné domácí sirupy během těchto teplých měsíců.

Jedním z nejoblíbenějších plodů pro přípravu sirupu v tomto období jsou maliny. Malinový sirup má výraznou sladkokyselou chuť a je skvělý do limonád nebo na palačinky. Dalším oblíbeným ovocem je černý rybíz, který je bohatý na vitamín C a dodává sirupům intenzivní, lehce trpkou chuť.
Pro milovníky bylin je ideální volbou levandule. Levandulový sirup má jemnou, květinovou vůni a chuť, která je ideální do různých letních nápojů nebo dezertů. Podobně osvěžující je i mátový sirup, který se skvěle hodí do domácích limonád a čajů.
Bezinky, které dozrávají koncem léta, jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Sirup z bezinek je výborný pro posílení imunitního systému a má široké využití v kuchyni.
V červenci a srpnu lze také využít cukety, které jsou hojně dostupné. I když jsou cukety spíše zeleninou, jejich jemná chuť může být zajímavým základem pro méně tradiční sirupy, zejména v kombinaci s citronem nebo limetkou.

Meduňkový sirup
- 1 velký svazek čerstvé meduňky (asi 100 g)
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 1 balení SirupFix Dr. Oetker
- Šťáva z 1 citronu
Meduňku důkladně omyjte a nechte okapat.
Natrhejte lístky meduňky na menší kousky.
V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody.
Přidejte natrhané lístky meduňky a povařte na mírném ohni asi 10 minut.
Odstavte z plotny a nechte louhovat dalších 30 minut.
Sceďte meduňkový výluh přes jemné sítko nebo plátno do čistého hrnce.
Přidejte cukr, šťávu z citronu a balení SirupFix Dr.Oetker. Důkladně promíchejte.
Přiveďte směs k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a sirup nezačne mírně houstnout.
Horký sirup nalijte do předem vyčištěných a sterilizovaných lahví.
Okamžitě uzavřete lahve a otočte je dnem vzhůru na 5 minut, aby se vytvořilo vakuum.
Sirup skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
Meduňkový sirup je skvělý do limonád, čajů nebo jako sladidlo do různých nápojů. Můžete ho také použít na dochucení dezertů nebo zmrzliny.

Domácí sirupy z letních plodů a bylin jsou skvělým způsobem, jak si uchovat chuť a vůni léta po celý rok. Navíc jsou bez umělých přísad a konzervantů, což je další výhodou domácí výroby. Neváhejte experimentovat a objevovat nové chutě a kombinace!
Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz a značkou Dr.Oetker.
