fbpx
Ostatní,  Předkrmy,  Recepty,  Testování

Jemná játrová paštika a cibuláda na pepřových sucharech ELESKA

Játrová paštika, kterou si doma připravíte s láskou a z kvalitních surovin, vás nemůže nikdy zklamat. My jsme ji připravili jako jednohubku, nebo chcete-li finger food.

Tímto receptem bych vám chtěla představit i svou novou spolupráci. Když mě oslovila značka ELESKA, tak za sebe můžu říct, že sympatie zafungovaly hned po prvním telefonu s milou paní Evou. Představila mi jak produkt, tak i svou představu o tom, co se očekává ode mě. A to mě fakt nadchlo.

Co to je vlastně ELESKA?

Půjčím si vysvětlení přímo od klienta, protože to mi objasnilo úplně vše 🙂

Zkratka LS znamená Lomnický suchar, což je prapůvodní pečivo, které se peklo jen ve sladké formě. Název eLeSka je tedy vytvoření ze zkratky Lomnický suchar. Pod touto značkou koupíte slané a sladké suchary, které nejsou chráněny evropskou známkou zeměpisného označení. Ty sladké se oficiálně jmenují Lomnické suchary a jsou v nabídce ve třech příchutích – oříškové, mandlové a arašídové.

Slané suchary ELESKA pak můžete vybírat buď natur, pepřové, chilli, česnekové nebo pizza. Koupit je můžete na eshopu nebo si projděte seznam kamenných prodejen na webu ELESKA.

Potřebujete

  • 1 balení ELESKA PEPŘOVÁ

paštika

  • 150 g kuřecích nebo krůtích jater
  • 1 malá šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g změklého másla + 1 lžíce
  • Čerstvé bylinky: tymián, petrželka
  • 50 g nesolených vyloupaný pistácii (nebo lískáčů)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce kvalitního koňaku nebo rumu

cibuláda

  • 250 g bílé nebo červené cibule
  • 40 ml červeného nebo jablečného vinného octa
  • 70 g třtinového cukru
  • Přibližně 1/3 lžičky soli
  • 1 lžíce sádla

Pistácie nasekejte nahrubo. Šalotku nakrájejte najemno. Česnek také nasekejte.

Zahřejte velkou pánev a rozpusťte v ní lžíci másla. Vsypejte na pánev šalotku a česnek. Opékejte asi 3 minuty a poté přidejte na menší kousky nakrájené, od blanek očištěné, kuřecí játra. Lehce osolte a opepřete, přidejte bylinky a koňak. Restujte přibližně 10 až 13 minut.

Vyjměte bylinky s tvrdým stonkem (tymián). Obsah pánve dejte do výkonného mixéru, přidejte změklé máslo (80 g) a mixujte na vysokou rychlost úplně dohladka. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky.

Přelijte do nádoby, nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a poté minimálně jeden den odležet v lednici.

Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Připravte si hrnec, zahřejte v něm sádlo a vhoďte na něj cibuli. Při střední teplotě, za častého míchání opékejte tak dlouho, až cibule začne karamelizovat, změkne a zesládne. Může to trvat přibližně dvacet minut až hodinu. Až se vám zdá tak akorát chutná, zasypejte ji cukrem a zalijte vinným octem. Dolaďte solí. Opět pokračujte ve vaření a míchání, dalších 10 minut.

Horké plňte do sklenice, nechejte vychladnout a skladujte v lednici.

Doporučujeme udělat si cibuládu rovnou z větší dávky. V lednici vydrží celkem dlouho.

Všechno pěkně zkompletujte. Pepřové suchary ELESKA namažte vychlazenou paštikou, ozdobte cibuládou, nasekanými pistáciemi, snítkou tymiánu. A podávejte.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou