fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pomalu pečená jehněčí kýta s žampiony a zeleninou

Jehněčí maso patřilo odjakživa k jaru. Výborné a křehké jarní maso nezapomeňte před zpracováním odblanit. Pomůže vám s tím dobře naostřený malý nožík. Já jsem teď vyzkoušela služby profesionální brusírny Ostrá pošta. Jak jsem byla spokojená? Už pro vás chystám článek.

Masu také velice prospěje, když ho přes noc naložíte do česneku. Bude mít ještě lepší chuť. Protože jehněčí a česnek jsou super dvojka.

Dnes jsem zvolila velice chutnou zeleninovou přílohu a doplnila ji pečenými bramborami. Když k jehněčímu připravíte bramborovou kaši nebo upečete domácí chléb či bagetu, budete nadšení úplně stejně.

Můj tip na jaro? Do bramborové kaše nasekejte čerstvý medvědí česnek.

Potřebujete

  • 1 kg jehněčí kýty s kostí (vcelku)
  • sůl
  • pepř
  • 8 stroužků česneku

na zeleninu

  • 6 velkých mrkví
  • 250 g žampionů
  • svazek jarní cibulky
  • máslo
  • 2 stonky citronové trávy
  • sůl
  • pepř

jako příloha

  • vařené brambory
  • sůl
  • olej

Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.
Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Na druhý den zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, až je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct trochu do křupava.

Připravte si přílohy. Brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě. Až jsou téměř měkké, sceďte je, vraťte do hrnce, přidejte asi 3 lžíce oleje, špetku pepře. Promíchejte a dejte péct na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při vyšší teplotě (cca 200 – 230 °C), dokud nezezlátnou.

Mrkev oloupejte, nakrájejte na šikmé plátky. Stejně našikmo nakrájejte i jarní cibulku – bílé i zelené části. Menší žampiony nechejte vcelku, větší žampiony rozpůlte.
V hrnci rozehřejte máslo, na které dejte opékat všechno společně – žampiony, mrkev i cibulku. K tomu přidejte ještě přepůlené stonky citronové trávy. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte, až budou žampiony hotové, mrkev pořád lehce křupavá.

Podávejte všechno společně. Brambory, maso přelité výpekem, zeleninu.

Dobrou chuť přeje Elly.