Jedlé kašty – pravý poklad!
Jedlé kaštany patří mezi další nepřekonatelné plody podzimu a hit zimy.
Jejich neopakovatelnou chuť a vůni se zamilujete. Nejsou však jen chutné, ale i velice zdravé. Nakupte si je na trhu a vyzkoušejte spolu s námi. Je to snadné, rychlé a jejich následné využití je pestré.
Když si pochutnáte na kaštanech, pomůžete svému tělu v boji s únavou a stresem. Působí příznivě na vlasy, kůži a jako prevence proti respiračním, kardiovaskulárním a jaterním chorobám a také proti poruchám krvetvorby. Obsahují vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Pomáhají zlepšit náladu a ulevit od podrážděnosti.
Upéct, nebo uvařit?
Kaštany se před konzumací musí vždycky tepelně upravit, nejí se syrové. Před jakoukoliv kuchyňskou úpravou musíte naříznout slupku, do tvaru kříže, s řezem dlouhým asi 3 cm. Nařízneme celou tloušťku slupky, můžeme lehce zajet i do masa kaštanu, není to na škodu.
Kaštany pečené v troubě – pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme asi 15 až 20 minut. Slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Tento způsob přípravy kaštanů mám nejraději. Jen si dávejte pozor, aby slupka byla pouze tmavě hnědá, ne černá a připálená.
Kaštany vařené – vaříme ve vroucí vodě, asi 8–10 minut. Vodu slijeme, kaštany zabalíme do utěrky a pomačkáme, aby se slupky rozdrtily.
Kaštany pečené na pánvi – připravte si kaštany na otevřeném ohni, třeba na grilu. Potřebujete k tomu speciální děrovanou pánev, kam naříznuté kaštany vsypete. Pánví musíte často třást, aby se kaštany nespálily. Jejich příprava trvá asi deset minut a hotové kaštany poznáte podle hnědé, opečené slupky. Dávejte pozor, abyste kaštany nespálili.
Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se sloupnou i nahořklá vlákna a zůstane jen krásný, hladký a lesklý vnitřek kaštanu, se kterým můžete vykouzlit sladká i slaná jídla.
Kaštanové pyré
Uvařené kaštany rozmixujeme s mlékem a můžeme ochutit cukrem. Tato hladká směs může být hustější nebo řidší, podle účelu, na jaký ji chcete použít. Je skvělá do pečených koláčů a dortů.
Kaštanová nádivka
V kombinaci třeba se zelenou petrželkou a voňavým kořením se stane skvělou náplní třeba do kuřete nebo masové rolády.
Kaštany jako příloha k masu
Hodí se skvěle především ke zvěřině. Zkuste je nasekat do bramborové kaše nebo přidat k růžičkové kapustě. To jsou tajné tipy Dagmar Derré.
Polévka
Tip od účastnice MasterChefa, Adriany Ihringové je kaštanový krém s orestovanými liškami. Nezní to skvěle?
Další tip, který mě zaujal, ale který jsem zatím nezkoušela, jsou kaštany nakrájené na silnější plátky, které vhodíme do karamelu – rozpuštěného cukru s máslem – na pánvičku, kde je necháme pěkně obalit a následně vychládnout a ztuhnout. Dovedete si představit lepší mlsání k televizi?
Na kaštany jsem testovala tyčový mixér Braun Multiquick 7. Poradil si hravě nejen s kaštany, ale rozmixuje vám bez problémů také mák, nejrůznější semínka, ořechy. Vymixuje hladké kaše, pyré a pomůže vám také při šlehání.