Dezerty,  Oslavy,  Recepty

Kaštanový koláč s čokoládou

DSC_8325

Znovuobjevené jedlé kaštany se v mé kuchyni dlouho neohřály. Byly upečeny a část jich byla snědena hladovým manželem.

Část, kterou jsem uchránila, byla do posledního kousku zužitkována na skvělý dezert, který mi poradil můj kamarád Tom. Dietářům vstup zakázán!

Suroviny

  • 200 g pečených kaštanů
  • 50 g loupaných mandlí
  • 250 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 250 g másla
  • 250 g plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 125 g cukru krupice

DSC_8251

Upečené kaštany a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme co nejvíce nadrobno.

DSC_8254

Rozmixované kaštany s mandlemi smícháme s mlékem na pastu.

DSC_8256

Můžeme ještě jednou promixovat tyčovým mixérem, pasta se ještě více zjemní.

DSC_8257

V hrnci na plotně, na velice mírnou teplotu, rozpustíme čokoládu s máslem.

DSC_8262

Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, až vznikne hladký světle žlutý krém.

DSC_8268

Z bílků ušleháme tuhý sníh.

DSC_8271

Žloutky s cukrem vmícháme do rozpuštěné čokolády s máslem.

DSC_8278

Čokoládovou směs vmícháme do kaštanové pasty. Nakonec velice zlehka vmícháme sníh.

DSC_8259

Rozevírací kulatou formu, o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do trouby, vyhřáté na 170 °C.

DSC_8304

Pečeme 25–30 minut. Povrch ztuhne, ale při pohybu formou by se měl celý dort lehce vlnit, neměl by být uvnitř úplně dopečený.

DSC_8379

Dort můžeme podávat úplně vychladlý nebo trochu teplý. Záleží na chuti. Ale vždycky k němu podávejte kopeček neslazené šlehačky. Je to dokonalá kombinace.

Na tomto receptu jsem testovala tyčový mixér s širokou výbavou Braun Multiquick 7 a velice kvalitní kuchyňský robot Kenwood Cooking Chef. Oba dva uspěli perfektně.

Dobrou chuť přeje Elly.