fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Vánoce

Čokoládové bábovičky s polevou

IMG_4293

Další extra dávka čokoládového pokušení. Pro milovníky čokolády je tento recept úplně geniální.

U nás zabodovaly malé roztomilé bábovičky, ale pokud nemáte formu na šest malých bábovek, nezoufejte a neběhejte do obchodu. Podle receptu upečete i jednu velkou bábovku.
Nezapomeňte ji přelít čokoládovou glazurou, protože ta jí dodá další rozměr.

Suroviny

  • 250 g másla
  • 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek velice silné kávy
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1 a 1/2 lžičky sody
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku kysané smetany

GLAZURA

  • 100 g čokolády
  • 1/2 hrnku šlehačky

Postup

Předehřejeme si troubu, na 180 °C. Připravíme si formu nebo formy na bábovku. Můžete použít klasickou formu na velkou bábovku nebo plech s mini bábovičkami. Toto čokoládové těsto se hodí ale i na mufinky nebo jako řez na plech. Každý si vybere, co se mu hodí a co má rád.

Když používám teflonovou formu na šest malých báboviček, tak ji stačí pouze vystříknout olejem ve spreji, který seženete v cukrářských potřebách. Není už potřeba ji vysypávat moukou, těsto se nepřilepí.

IMG_4284

Máslo, kakao a kafe dáme do menšího kastrůlku a zahříváme na střední teplotu. Stále mícháme, až se máslo rozpustí a všechny suroviny se nám pěkně spojí v hladkou směs. Odstavíme ze sporáku a necháme bokem.

Připravíme si sypké suroviny – smícháme mouku, cukr a sodu, v nějaké větší míse na těsto. Po důkladném promíchání přidáme máslovou směs a vymícháme dohladka, až jsou všechny suroviny důkladně spojené. Nakonec přidáme vejce a kysanou smetanu a ještě jednou promícháme, do hladkého těsta.

IMG_4286

Nalijeme do připravené formy či forem a pečeme. V menších bábovičkách jsem pekla asi 15 až 20 minut, v klasické bábovkové formě bude doba pečení asi 50 minut až hodina. Jestli je bábovka dost upečená zjistíme klasickým vpíchnutím špejle do středu bábovky. Ven by měla vyjít čistá, případně s několika maličkými drobečky upečeného těsta. Nikdy ne lepivá a ušpiněná od těsta. Taková bábovka ještě není upečená.

Hotovou bábovku necháme vychladnout, asi 15 až 20 minut, vyklopíme a necháme ještě dochladnout na mřížce nebo talíři.

IMG_4290

Než nám to čokoládové potěšení vychladne, připravíme si polevu. Ta je naprosto jednoduchá. V kastrolku si přivedeme k varu smetanu, odstavíme ze sporáku a vsypeme do ní nasekanou čokoládu. Mícháme, až se úplně rozpustí a vznikne nám čokoládová lesklá poleva. Tou polijeme bábovky nebo jednu velkou bábovku.

Necháme úplně vychladnout a už si jen slastně pochutnáváme.

IMG_4292