fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Párty,  Recepty

Halloweenský Lidl Food Challenge

hall5

Blíží se oblíbený podzimní svátek. A já tady mám tak trochu nácvik…

Další výzva a další úžasné pečení s Lidl Food Challenge. Tyhle výzvy jsou pro mě opravdu skvělé. Nutí mě přemýšlet trochu jinak a zkoušet takové věci, do kterých bych se asi sama nepustila. Třeba bych se asi letos neobtěžovala s dezertem na Halloween.

Jednou z podmínky výzvy je, že všechny suroviny musí být dostupné v Lidlu. Tím jsem mohla vyloučit použití fondánu a potravinářského barviva a vedlejší efekt byl ten, že dezert je téměř ze samých zdravých surovin. A samých podzimních – med, vlašské ořechy, čokoláda a hlavně! Dýně. Úžasná a chutná hokkaido, jedna z mých oblíbených. Navíc s tímhle fakt nemám problém, protože Lidl je obchod kde nakupuji nejčastěji a seženu tam všechno, co doma potřebujeme.

Jako vždycky nejdříve proběhl důkladný  návrh, promyšlení surovin, nákres možných podob dortu…

hall9

hall6

Potřebujeme

na korpus

  • 6 vajíček
  • cukru krupice tolik, kolik váží vajíčka ve skořápce
  • polohrubé mouky tolik, kolik váží vajíčka ve skořápce (od celkové váhy odečtěte 40 g a místo toho použijte…)
  • 40 g holandského kakaa
  • 12 lžic horké vody

na krém

  • 500 g mascarpone
  • 200 g dýňového pyré
  • 100 g medu

na polevu

  • 400 g smetany ke šlehání
  • 400 g čokolády s vysokým obsahem kakaa

na dýně

  • 200 g najemno umletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru (nachystejte si trochu navíc, kdyby byla směs řídká)
  • 60 g dýňového pyré z Hokkaido

na ozdobení

  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce cukru krupice

hall7

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice. Polohrubé mouky nevažte tolik kolik váží vajíčka ve skořápkách, ale od této váhy odečtěte 40 g. Místo toho použijte kakao. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou a kakaem vmíchávejte do pěny.

Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Použijte kulatou rozevírací formu o průměru 26 cm.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.

Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte a to dvakrát, takže vám vzniknou tři vrstvy korpusu.

hall2

Příprava dýňového pyré

Dýňové pyré bude potřebovat na krém i na ořechové dýněčky. Připravte si ho z jedné dýně hokkaido. Pravděpodobně vám část pyré zbyde. Záleží jak velkou dýni koupíte. Ze zbylého pyré můžete připravit třeba výbornou omáčku na těstoviny nebo udělat pyré ještě více (ze dvou dýní) a udělat dýňovou polévku.

Dýni omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny. Velkou lžící vyberte semínka s měkkou vlasovou dužinou. Od dýně odkrojte stopku a zbytek dýně nakrájejte na malé kousky. Dejte do pekáče a pečte odkryté v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka. Bude to trvat  asi 45 minut, ale záleží hlavně na tom jak velké kusy dýně jste nakrájeli.

Když si před pečením dýně připravíte i těsto na korpus, můžete péct dýni i korpus v jedné troubě společně, na horkovzduch. Tuto variantu doporučuji. Ušetříte čas i elektřinu.

Upečenou dýni rozmixujte na hladké pyré. Nechejte úplně vychladnout.

Příprava karamelových ořechů

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a dejte spolu s cukrem na pánvičce. Zahřívejte pomalu, až se cukr rozpustí a začne obalovat ořechy a karamelizovat. Sundejte z plotny a nechejte vychladnout. Rozmixujte v mixéru. Vznikne vám trochu hrubý a trochu jemný prášek úžasné a dokonalé chuti. Tento ořechovo karamelový prach použijete dovnitř dortu a také na ozdobení.

hall3

Příprava krému

Ušlehejte mascarpone s dýňovým pyré a medem. Med můžete i přidat, podle vaší chuti. Krém si rozdělte na dva díly. Nejdříve na spodní díl dortu namažte jednu část krému. Posypejte částí karamelových ořechů. Přiklopte středovou částí korpusu, kterou pomažete druhou částí krému a posypete karamelovými ořechy. Přiklopte horní částí korpusu. Nechejte vychladit v lednici.

Příprava čokoládového krému

Smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte deset minut bez jakéhokoliv pohybu. Potom rozmíchejte metličkou dohladka. Krém nechejte vychladnout při pokojové teplotě a potom dejte vychladit do lednice. Vychlazeným krémem ozdobte celý dort.

hall4

Příprava ořechových dýní

Ozdobné dýně pro mě byly nejzajímavější výzva. Chtěla jsem aby byly jako z marcipánu, ale více podzimní. Proto jsem zvolila vlašské ořechy. Ty rozmixujte najemno, přidejte moučkový cukr a dýňové pyré. Promíchejte lžící a dejte vychladit do lednice. U vodnatějšího pyré se vám může stát, že budete muset přidat více cukru nebo ořechů. Výsledkem bude hmota, ze které půjdou tvarovat malé dýně.

Oddělte vždycky kousek těsta. V rukách uválejte kuličku, tu lehce zmáčkněte, aby se podobala dýni. Doprostřed udělejte prohlubeň a dírku na stopku. Dřevěným párátkem udělejte rýhy, abyste dokončili podobu dýně. Z kousku ořechové směsi udělejte malý váleček – stopku. Tu můžete udělat i s kousku čokolády. Dýně pěkně posaďte na dort ozdobený čokoládou. Nahoře ještě dort posypejte zbytkem karamelových ořechů.

Dejte do druhého dne vychladit do lednice.

hall

Dobrou chuť a strašidelný Halloween přeje Elly.

hall8

hall10

hall11

A nakonec ten výborný krasavec rozkrojený…

hall12