fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Dokonalý nedělní oběd: Pomalu pečená krkovice a dušená kapusta

Připravte si dnes se mnou tradiční a oblíbený nedělní oběd. Ať už k masu a kapustě uvaříte knedlíky nebo brambory, moc si pochutnáte. Protože s vepřovou krkovicí nikdy neuděláte chybu.

Já jsem se k tomuhle obědu rozhodla připravit bramborové noky, které měly být původně knedlíky podle nového receptu. Těsto však bylo příliš řídké a my jsme ho už nechtěli zahušťovat. Takže jsme lehce vybruslili z možného kuchařského neúspěchu. A noky byly super! Před podáváním jsme je ještě opekli na pánvičce, aby měly pěkně křupavý povrch. Prostě v kuchyni se nedá skoro nic pokazit.

Recept na noky vám přináším pod tímhle receptem.

Potřebujete

  • 4 silné plátky vepřové krkovice
  • 5 stroužků česneku
  • 3 velké cibule
  • sůl
  • kmín
  • sádlo

na přílohu

  • 1 kapusta
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky

V pánvičce si rozehřejte sádlo. Dejte na něj opéct plátky krkovice, které jste ochutili solí a kmínem. Až jsou z obou stran opečené, naskládejte je do pekáče. Kolem rozházejte cibuli nakrájenou na čtvrtky a oloupané stroužky česneku, rozkrojené napůl. Přelijte výpekem z pánvičky a přidejte 

Přiklopte víkem a pečte doměkka na 150 °C. Bude to trvat přibližně hodinu, až dvě. Záleží na kvalitě masa a síle plátků.

Mezitím, co se maso peče, připravte kapustu. Z listů nakrájejte tenké proužky. Do hrnce dejte opékat kostičky anglické slaniny a kostičky cibule. Není potřeba používat další tuk, vypeče se ze slaniny.

Na dozlatova opečenou cibuli přidejte najemno nasekaný česnek a minutu ještě míchejte. Nakonec přidejte proužky kapusty, promíchejte a opékejte na střední teplotu, dokud nezačne kapusta lehce vadnout. Zalijte 2 dcl vody a přiklopte poklicí.

Duste doměkka, ale pozor, ať kapusta úplně nezešedne. Stačí jí přibližně 10 minut. Odklopte poklici, nechejte vyvařit přebytečnou vodu, lehce zaprašte moukou, promíchejte a ještě 10 minut provařte. Míchejte, aby se nepřipalovala.

Bramborové noky opečte dokřupava a podávejte vše společně.

Suroviny na noky

  • 1 kg moučných brambor
  • zhruba 300 g pšeničné polohrubé mouky 
  • 3 vejce
  • špetka soli

Brambory dejte ve slupce vařit do osolené vody. Horké oloupejte a rozmělněte. Záleží na vás, jestli lisem na brambory, v mlýnku ke kuchyňskému robotu nebo je nastrouháte na jemném struhadle.

Do horkých nastrouhaných brambor přidejte zbylé suroviny. Já jsem zvyklá pracovat ve velké smaltované míse po babičce, někdo těsto zadělává raději na pracovní ploše.

Nejprve do těsta přidejte asi 250 g mouky a další přisypávejte až podle potřeby. Může se stát, že všechnu mouku ani nespotřebujete, nebo že naopak budete potřebovat mouky trochu více.

S těstem si dlouho nehrajte a dlouho ho nemačkejte a nepřevalujte. Protože jinak by mohly být hotové noky příliš tuhé. Výsledkem vašeho snažení bude těsto, které bude pořád lehce lepit. Proto si ho při válení musíte podsypávat další moukou.

DSC_0006.jpg (119 KB)

Pracujte rychle a nelekejte se toho, že těsto postupem času řídne a více se lepí. Právě proto pracujte co nejrychleji umíte, na pomoučené ploše. Z těsta vyválejte “hady” o průměru asi 1,5 až 2 cm. Z “hadů” krájejte válečky tak velké, jak chcete. Hotové noky můžete ještě ozdobit vidličkou nebo je po jednom vyválet na speciální dřevěné podložce se zářezy. Noky však můžete nechat obyčejné, hladké.

Hotové noky ihned dávejte do vroucí, osolené vody. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. Bude to téměř hned. Vaření netrvá snad ani minutu. Vyndejte je z vody a nechejte okapat. Můžete naskládat vedle sebe, nechat oschnout a skladovat pár dní v lednici. Dají se také zamrazit a použít později.

Dobrou chuť!