fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Losos s uzenou vůní a rychlým špenátem

DSC_2468

Víte co? Tohle byla opravdová pecka!!! A přitom tak jednoduché jídlo, které máte hotové do 15 minut.

Kdo tvrdí, že nemá čas uvařit si dobrý oběd, tak kecá. Fakt. Protože to jde. Oběd co vidíte na obrázku byl hotový za deset minut. Nekecám. Losos totiž nemůže být vysušený a špenát se nevaří, jen se nechá lehce zavadnout. Tak šup, šup, bohyně milé. Do práce…

Špenát jsem použila baby. Jemné malé lístečky. Cibuli červenou, aby bylo jídlo hezky barevné. Lososa čerstvého, toho doma milujeme. Snadné suroviny, chutné samy o sobě, natož v kombinaci.

Co doladilo chuť ryby k dokonalosti? Přírodní esence „kouř z dubového dřeva“ od Uncleroys.cz . Stačilo pár kapek a losos opravdu dostal nádech uzené chuti. Kromě esence najdete v eshopu také uzenou mořskou sůl. MŇAM!!

Potřebujete

  • 4 kousky čerstvého filé z lososa
  • 3 červené cibule
  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • kousek másla
  • sůl a pepř
  • pro uzenou chuť: přírodní esenci nebo uzenou mořskou sůl od Uncleroys.cz

Postup

Kousky lososa z obou stran osolte, opepřete a lehce pokapejte esencí „kouř z dubového dřeva“, případně použijte uzenou sůl. Když vynecháte sůl i esenci, bude losos také výborný, nebude však mít uzenou chuť.

DSC_2478

Rozehřejte si pánev (máte-li grilovací, tak ta bude ideální) a dejte opékat lososa. Nejprve kůží dolů. Asi po šesti minutách ho můžete otočit.

Mezitím, co se losos opéká, tak ve druhé pánvi rozehřejte kousek másla. Do pánve vsypejte cibuli, kterou jste nakrájeli na půlkolečka. Cibule musí trochu změknout. Po chvilce přidejte nasekaný česnek. Ještě chvíli opékejte.

Losos je téměř hotový? Výborně. Do pánve s cibulí a česnekem přidejte špenátové listy, které lehce osolíte. Vypněte plotnu a přikryjte pánvičku poklicí.

Hotového lososa stáhněte z pánvičky na nahřátý talíř. Na pánvičce zbyla trocha výpeku. Přidejte na něj jednu naběračku vody, ideálně vývaru, když máte zrovna hotový, ale můžete klidně použít i trochu smetany. Zvyšte teplotu plotny naplno a nechejte částečně odpařit tekutinu. Rozpustí se v ní výpek z masa a tím se omáčka krásně dochutí.. Až se tekutina zredukuje asi na polovinu, vypněte plotnu a do pánvičky vhoďte kus studeného másla. Velice rychle rozmíchejte. Máslo vám omáčku částečně zahustí.

Na talíř naservírujte špenát s cibulí, na něj lososa a přelijte trochou omáčky z pánvičky.

Dobrou chuť přeje Elly.