Hlavní jídla,  Recepty

Cukeťák: Snadný cuketový koláč

IMG_20170405_184324

Cukeťák možná znáte pod jiným názvem. Zná ho totiž skoro každý. Jen se vždycky trochu jinak jmenuje.

U nás doma ho pekla babička, maminka, pečou ho i kamarádky v mém okolí. Každý tam dává podobné suroviny, ale někdy trochu jiné. Já cukeťák nejraději peču na jaře, když je medvědí česnek. Toho tam vždycky přidám hromadu. Super jsou taky kopřivy a jiné jarní bylinky.

Cukeťák si totiž můžete upéct místo tradiční velikonoční nádivky.

  • 1 kg mladých cuket
  • 300 g uzeného masa
  • 200 g nastrouhaného sýra (ideální je eidam nebo gouda)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 6 vajíček
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl, pepř, majoránka
  • 6 stroužků česneku
  • medvědí česnek
  • trocha oleje

IMG_20170405_162358

Cukety nastrouhejte najemno. Uzené maso nakrájejte na malé kostky, sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku na kolečka. Všechny suroviny smíchejte. Přidejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Přidejte prolisovaný česnek. Umíchejte těsto.

Formu na pečení nebo plech vymažte olejem a vylijte do ní těsto.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 – 55 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.