Polévky,  Recepty,  Testování

Testování mixéru Tefal: Polévka Vichyssoise

Jak moc jsou u nás oblíbené krémové polévky jsem psala už mnohokrát. Jídlo, bez kterého si neumím představit studené měsíce.  O to více teď, když máme Žofinku. Ta je jasně milovník polévek.

Recept na francouzskou polévku vichyssoise z pouhých dvou super surovin – brambor a pórku, patří mezi naše nejoblíbenější. Nejvíce ho miluje třináctiletá Tony, která by třeba ve školní jídelně pórek ani nedala do pusy.

Díky tomu, že v kuchyni máme pomocníka Tefal Ultrablend Cook, tak si Tony tuhle polévku už vaří sama.

Hlavní výhoda podle mě? Skvělá polévka bez práce do půl hodiny 🙂 Ale kromě toho taky smoothie, těsto na palačinky, rozdrcený led, arašídové máslo a podobné pochoutky.

Líbí se mi přehledný a praktický displej, který ukazuje zbývající čas nebo aktuální rychlost.

Na mixéru vidíte různé programy, můžete si zapnout jen mixování na zvolenou rychlost a po zvolený čas. Polévky, pyré, omáčky, kompoty, cereální nebo oříškové mléko, ledová tříšť, smoothie, mléčný koktejl a navíc super funkce automatické čištění.

Všechno, co do mixéru dáte, je rozmixováno opravdu důkladně. Postará se o to 6 nožů z nerezové oceli technologie Tripl’Ax Pro, které mají různou úroveň.

A teď důležitá informace, která mě vždycky velice zajímá. Jak se čistí? Perfektně. Nejde moc rozmontovat, to aby byla zaručena těsnost. Ale po použití doporučuji hned nalít teplou nebo horkou vodu, až do maximální výšky a zapnout program automatické čištění. Nebo, pokud není mixér moc znečištěný, stačí jen vypláchnout horkou vodou a přejet houbičkou.

Trochu informací o mixéru Tefal Ultrablend Cook

  • 45 000 otáček za minutu
  • 1300W příkon
  • 1,75 l skleněná mixovací nádoba

Pórkovou polévku vichyssoise připravujeme podle knihy z nakladatelství Jota, je naprosto skvělá. Julia Childová – Umění francouzské kuchyně. Kniha bez jediné fotky, ale vůbec to nevadí…

Jak se píše hned na úvodní stránce, jde o světoznámou bibli kulinářského umění, základní příručku všech milovníků francouzské kuchyně. První vydání vzniklo na konci padesátých let. Od té doby se toho v kuchyni mnoho změnilo (ale ty zásadní věci zůstaly stejné). Proto byla kniha přepracována, s přihlédnutím na možnost použití kuchyňských robotů a dalšího kuchyňského vybavení, které usnadní naši práci.

Změnila se také práce s některými surovinami. Upozornění na změny však najdete přímo v knize, není nutné se o nich dlouho rozepisovat.

DSC_0301

Celá kuchařská knížka je opravdu nabitá výbornými recepty, a nejen jimi. Milovníky francouzské kuchyně zaujmou nejrůznější texty o surovinách, tipy do kuchyně, popisy nejrůznějších kuchařských postupů. Je to opravdová učebnice francouzské kuchyně.

Potřebujeme

  • 450 g oloupaných brambor
  • 450 g pórku
  • 2 litry vody nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžíce soli
  • 6 lžic smetany ke šlehání

Nemáte Tefal Ultrablend Cook? Kupte si ho… Opravdu a vážně ho moc doporučuji. A když přeci jen nechcete, připravte si polévku v hrnci…

Brambory nakrájejte na kostky. Pórek nakrájejte natenko (včetně zelené části). Dejte společně do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem, dochuťte solí. Vařte doměkka, asi 40 až 50 minut.

Zeleninu v polévce rozmixujte dohladka a ještě podle potřeby dochuťte solí. Vmíchejte smetanu pro zjemnění.

Servírujte posypané nasekanou zelenou petrželkou nebo, jako my, křupavými krutony.

O co jednodušší je příprava této polévky v mixéru Tefal?

Brambory nakrájejte na kostky. Pórek nakrájejte natenko (včetně zelené části). Dejte společně do mixéru Tefal Ultrablend Cook. Zalijte vodou nebo vývarem po značku MAX. Sledujte značky pozorně, jsou různé podle toho, co v mixéru připravujete.

Ochuťte solí. Zapněte tlačítko SOUP. Až budou na displeji svítit poslední dvě minuty, přilijte smetanu. Za půlhodinu a kousek je polévka hotová, rozmixovaná, jemná a úžasná!

DSC_0300

Článek vznikl ve spolupráci se  značkou Tefal.