Hlavní jídla,  Recepty

Lahodná krůtí játra na tymiánu a hořčici

Zase jedno  mé oblíbené jídlo. Nad játry řada lidí ohrne nos. My je doma máme naštěstí všichni rádi. Nedělám je nudně, ale snažím se jejich přípravu pojmout s fantazií. Játra jsou také nezbytnou součástí našich oblíbených domácích paštik. Dnes ale na paštiku zapomeňte. Je tady chutné jídlo, přesně v mém stylu, za pár minut na stole.

Jako příloha bude určitě fajn tradiční rýže, určitě můžete připravit třeba pečené brambory. Játra budou chutnat i s chlebem nebo bagetou. A nemusí být vůbec domácí. Já jsem k nim uvařila (opět) naši oblíbenou tarhoňu. Nejlepší na ní je, že skvěle chutná a její uvaření vám nezabere vůbec moc času.

Potřebujete

  • 800 g krůtích jater
  • hrst čerstvého tymiánu (celé stonky)
  • 4 lžíce medové hořčice Avokádo
  • 1,5 lžičky soli
  • větší špetka čerstvě mletého černého pepře
  • 1 velká červená cibule
  • 2 lžíce + 2 lžíce oleje

tarhoňa

  • 2 hrnky tarhoně
  • 3 hrnky vody
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl podle chuti (asi tak 2 – 3 lžičky)

Celé vaření začněte přípravou přílohy – tarhoně.

Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout, až zhnědnout. Pozor, ať je nespálíte. Ochuťte solí, pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže tentokrát 3 hrnky vody.

Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody.

Krůtí játra očistěte, zbavte tuhých blanek. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Na něj dejte opékat játra. Zvolte střední teplotu a játra nemíchejte a zpočátku je ani neotáčejte. Díky tomuto postupu nebudou moc prskat. Opékejte je asi pět minut. Poté otočte, ideálně kuchyňskou pinzetou. Opečenou stranu, která je teď otočená nahoru, lehce osolte a opepřete.

Opékejte dalších pět minut. Opět játra otočte, a ochuťte solí a pepřem i z druhé strany. Do pánvičky přihoďte větší část tymiánu, i se stonky. Pár kousků si nechejte na ozdobu. Přidejte hořčici a promíchejte. Zalijte 2 dcl vody a nechejte na střední teplotu probublávat asi 15 minut. Nepřikrývejte poklicí.

Než uplyne 15 minut, připravte si křupavou cibulku na posypání. Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka. Opečte dokřupava v rozpáleném oleji.

Zdá se vám, že omáčka u jater je stále dost řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a přebytečnou vodu vyvařte.

Játra podávejte s tarhoňou, přelitá omáčkou a posypaná křupavou cibulkou. Ozdobte snítkou tymiánu.

Dobrou chuť přeje Elly.