Dezerty,  Recepty,  Testování

Nepečený jahodový dort. Klasika mého dětství.

Tenhle nepečený dort se u nás doma dělal několikrát během léta. A nejen s jahodami. Ale taky s borůvkami, ostružinami. Když jsme na něj dostali chuť v zimě, tak se do dortu daly banány nebo třeba kompotované mandarinky.

Potřebujete

  • 540 g kysané smetany z Valašska (3 kelímky)
  • 240 g čerstvé smetany ke šlehání z Valašska 
  • 2 lžíce cukru krupice, případně med nebo agávový sirup
  • vanilkový extrakt
  • malý sáček piškotů (120 g)
  • čerstvé jahody 

Recept je jednoduchý a rychlý. Dokonce i použité suroviny jsou u nás doma variabilní. Když nemám tři kysané smetany, klidně jedno nahradím jogurtem nebo tvarohem. Sladíme minimálně, protože tenhle dort u nás ochutnala i mini slečna Žof. A moc jí chutnal.

Kysané smetany i smetanu ke šlehání dejte do mísy robota. Přidejte sladidlo, vanilkový extrakt (používám ten z Marks and Spencer, je super. Případně mletou vanilku z Oxalis). Nasaďte šlehací metlu a šlehejte asi tři minuty.

Připravte si rozevírací dortovou formu. Okraje vyložte buď ustřiženým pečícím papírem nebo cukrářskou folií (koupíte v cukrářském obchodě nebo na eshopu, většinou jako folii na semifreda. Na netu jsem ji našla třeba tady. Mám 6 cm vysokou, koupila jsem kdysi dávno celé kolo a při domácím užívání vydrží fakt dlouho). Na dno není potřeba nic dávat.

Dno formy vyskládejte piškoty, kulatou stranou nahoru. Na piškoty dejte jednu třetinu krému. Potom na kolečka nakrájené jahody. Dejte další třetinu krému. Piškoty. Krém. Nakonec jahody. Nahoru dávám rozpůlené jahody, řeznou stranou dolů. Pěkně je do krému zamáčkněte.

Takto “neupečený” dort dejte do lednice. Nechejte odpočívat přes noc, ale klidně i 24 hodin. Bude tak ještě lepší.

Jak už jsem psala, můžete použít jakékoliv ovoce.

Krásné léto přeje Elly.