Polévky,  Recepty

Česká klasika: Bramboračka s houbami

Hned na začátek bych ráda dodala – bramboračka tak, jak ji dělám já 🙂

Neexistuje jeden jediný správný a pravý recept na bramboračku. Mezi lidmi koluje mnoho verzí, určitě i vy máte svůj oblíbený způsob jak bramboračku uvařit.

Já mám těch způsobů ve svém archivu receptů několik. Právě teď, v době kdy konečně rostou, se s vámi o ně ráda rozdělím. A jsem zvědavá, který se vám bude nejvíce líbit.

Ten dnešní je snad ta nejobyčejnější klasika, alespoň z mého pohledu…

Potřebujete

  • 250 g lesních hub (můžou být i sušené nebo mražené)
  • 2 střední cibule
  • 2 velké mrkve
  • 4 velké brambory
  • sůl a pepř
  • trocha kmínu
  • trocha majoránky
  • zelená petrželová nať
  • trocha dětské krupičky
  • trocha sádla

Obě cibule nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo kolečka.

V hrnci rozpusťte trochu sádla, na kterém osmahnete cibulku dozlatova. Přidejte mrkev a houby. Opékejte asi pět minuty. Přidejte brambory. Ochuťte solí, pepřem, kmínem.

Zalijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Máte-li zeleninový vývar, použijte raději místo vody ten.

Můžete zasypat trochou krupice, asi třemi lžícemi, která polévku zahustí. Není to však nutné. Vařte do změknutí brambor.

Za tu dobu nabobtná i krupice a polévku krásně zahustí. Okořeňte ještě majoránkou. Ihned podávejte.

Tip na závěr

Máte rádi zahuštěné polévky? Přidejte klasickou jíšku a tou polévku zahustěte. Bude pak vypadat takto:

Jak děláte houbovou nebo bramborovou polévku vy? Máte nějaké speciální rady a vychytávky?

Dobrou chuť přeje Elly.