fbpx
Dezerty,  Vánoce

Lidl Food Challenge – pomerančové dortíky

Lidl Food Challenge

Vánoce jsou za dveřmi. A s předvánoční dobou přišla také zajímavá výzva pro foodblogery.

Podrobnosti o zajímavé akci jsem vám už psala minule. Pro připomenutí TADY. Svůj recept jsem odevzdala na poslední chvíli, protože jsem prostě taková a vím, že pod tlakem tvořím ty nejlepší věci. Doufám, že můj recept vyzkoušíte a bude vám chutnat. Já jsem testovala na rodině, na sousedech a kamarádech a všem chutnalo.

Recept je dlouhý, ale věřte, že ne složitý.

Potřebujeme

oříškový základ

  • 150 g vlašských ořechů „Alesto Fine“
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 1 lžíce medu nebo karamelu z cukrové třtiny
  • 1 lžička amareta „Armilar“

krém

  • 500 g mascarpone
  • 6 plátků želatiny
  • 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (2 – 3 ks)
  • 3 + 3 lžíce cukru moučka

amaretový přeliv

  • 100 ml vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 – 2 lžíce amareta „Armilar“
  • ½ lžičky agaru

na ozdobení

  • kousek čokolády
  • vlašské ořechy
  • trocha cukru

nerezové formičky na foodstyling (průměr 6 cm, výška 6 cm) – 8 ks
nebo misky na dezerty, skleničky (cca 4 – 6 ks, podle velikosti)
páska na dezerty, případně potravinářská folie

DSC_1801

Postup

Kdo si chce udělat malé kulaté dortíky, použije kulaté nerezové formičky na foodstyling, které vyloží průhlednou páskou na dezerty. Úplně stejně hezké se ale povedou dezerty i tehdy, když v domácích podmínkách použijeme sklenice na víno nebo hezké misky na dezerty. V tom případě není nutné dávat tolik želatiny a dezert bude více krémový. Postačí jen dva plátky pro lehké ztužení.

Nerezové formičky si vyložíme průhlednou páskou a připravíme si oříškový základ. Pod formičku dáme plátek alobalu.

Ořechy rozsekáme mixérem nebo ručně. Nemusí být všechny kousky stejné, ideální je mix hrubších a jemnějších kousků. Promícháme s cukrem a vsypeme na pánvičku.

DSC_1819Na střední teplotu opékáme asi pět minut a potom přidáme máslo, med a opět mícháme, až se všechny suroviny spojí. Stáhneme z plotny a přidáme amareto, opět promícháme.

DSC_1820
Necháme malinko prochladnout, ať není směs příliš horká (asi pět minut), ale ne úplně vystydnout, protože potom směs ztuhne. Ořechový základ přendáme lžičkou do formiček, na dno, pěkně rozprostřeme až do krajů a uhladíme. Dáme ztuhnout do lednice, stačí deset minut. Mezitím si připravíme krém.

DSC_1831

Vymačkáme si pomeranče. Vůbec nevadí, když ve šťávě budou kusy dužiny, naopak to prospěje. Šťávu dáme do menšího hrnce, přidáme 3 lžíce cukru a povaříme. Vypneme teplotu a vložíme plátky želatiny. Necháme asi deset minut a potom při velice mírné teplotě necháme želatinu rozpustit.

Mascarpone vyšleháme s cukrem. Dvě lžíce krému přidáme do hrnce s pomerančovou šťávou, ve kterém se už rozpustila želatina. Rozmícháme a obsah hrnce opatrně přelijeme do zbylého mascarpone krému. Vyšleháme opět dohladka. Vznikne úžasně voňavý krém s chutí a vůní pomerančů. Ten lžící přeneseme do formiček, na připravený oříškový základ. Nevrstvíme až nahoru, protože dortíky budeme zakončovat amaretovým želé. Uhladíme povrch a dáme ztuhnout do lednice, minimálně tři, čtyři hodinky, ideálně do druhého dne.

DSC_1834

Zatuhnutý dezert ještě dokončíme amaretovým želé.

DSC_1863Vodu dáme do menšího hrnce, přidáme cukr a povaříme, až se cukr rozpustí. Přidáme půl lžičky agaru. Ten můžeme nahradit čirým dortovým želé, potom pracujeme podle návodu na obalu. Každopádně s agarem vaříme vodu s cukrem asi 4 až 7 minut. Sundáme z plotny a vmícháme lžíci nebo dvě amareta. Promícháme, necháme maličko prochladnout a nalijeme na povrch dortíků. Opět necháme ztuhnout v lednici.

Druhou variantou je, že dortíky zbavíme nerezové formičky a želé přelijeme až na talíři.

DSC_1868

Nasekáme si nadrobno ještě další vlašské ořechy, přidáme k nim trochu cukru a opražíme na pánvi.

DSC_1864Necháme vychladnout a křupavou oříškovou směsí posypeme hotový dezert.

DSC_1865Úplně poslední sváteční tečkou, může být dekorace z hořké čokolády, která skvěle ladí s chutí pomerančů.

DSC_1890Nad vodní lázní si rozpustíme čokoládu, nabereme ji to plastové stříkačky nebo zdobičky a nastříkáme tvary na pečící papír. Necháme ztuhnout v lednici a vzniklé ozdoby naaranžujeme na dezert.

DSC_1887

 

NÁKUPNÍ LÍSTEK 🙂

Nerezové formy na foodstyling, různých tvarů a velikostí seženete na skvělém eshopu Vše na vaření.

Všechny suroviny nakupujeme v Lidlu, Agar v obchodě Sladké pečení.

 Krásnou vánoční náladu přeje Elly.