fbpx
Hlavní jídla

Brynzové halušky se slaninou – chutná klasika

Tradiční slovenské jídlo je připravené za chvilku a s těmi správnými surovinami je výborné!

Přiznám se, že jsem dlouho kupovala mražené halušky z Tesca. Za dobrou cenu jsou chuťově výborné a připravené téměř bez práce za pár minut. Spolu s kvalitní brynzou a naší oblíbenou anglickou slaninou od místního řezníka jsou téměř dokonalé. Ale jak nás znáte, tak jsme je prostě museli vyzkoušet od začátku do konce domácí. A mražené už nekoupím!!!

Potřebujeme:

  • 600 g syrových brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • brynzu
  • smetanu
  • anglickou slaninu
  • cibuli

Syrové brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Je to děsná piplačka, takže příště je nastrouháme nahrubo a rozmixujeme tyčovým mixérem. Měla by to být co nejhladší kaše. Vodu z brambor slijeme do hrnečku a chvíli necháme stát. Na dně se nám usadí škrob. Z hrníčku potom slijeme vodu a usazený škrob vrátíme do brambor.

halusky

Promícháme obě mouky a přidáváme k bramborám. Může se stát, že ani všechnu mouku nespotřebujeme. Výsledkem by mělo být těsto, které není ani husté, ani řídké.
Ve velkém hrnci dáme vařit vodu, kterou osolíme asi dvěma lžičkami soli. Do vroucí vody dáme zavařit halušky. Ideální je mít síto na halušky. Já mám výborné, od Tupperware. Kdo nemá síto, stačí cedník s velkými oky nebo můžete halušky odkrajovat nožem z prkénka.

Halušky jsou uvařené, když vyplavou na povrch. Ihned je scedíme a do hrnce k nim přihodíme kousek másla, promícháme a tím halušky promastíme.

Nakrájíme si cibuli a anglickou nahrubo a na rozpálené pánvi necháme osmahnout pěkně dokřupava.

Brynzu rozmícháme se smetanou, až vznikne hladký krém.

Podáváme společně, můžeme ještě přidat kysané nebo sladkokyselé, teplé či studené zelí.

 

Dobrou chuť přeje Elly.