fbpx
Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Recepty

Cantuccini – italské mandlové sušenky

DSC_2577

Oblíbené a velice známe italské sušenky si můžete upéct doma. Není to žádná věda!

Základní surovinou jsou v případě těchto sušenek mandle. Budete jich potřebovat hodně. Cantuccini pocházejí z Itálie, konkrétně z Toskánska, kde narazíte na různé recepty na tuhle křupavou dobrotu. Někde se setkáte i s použitím lískových oříšků. Já jsem ochutnala cantuccini s mandlemi a kousky hořké čokolády a byly naprosto úžasné.

Zvláštností těchto sušenek je, že se k nim podává dezertní italské víno, ideálně Vin Santo. Přiznám se, že si raději dám víno bez cantuccini a cantuccini bez vína. Ale určitě tyto chutě společně vyzkoušejte, chutě jsou různé a možná právě vy si tuto kombinaci zamilujete.

Potřebujeme

  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • sůl
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g nasekaných mandlí
  • špetka kypřícího prášku (na špičku nože)
  • 1 vejce na potření

DSC_2581

Cukr, vejce, špetku soli a citronovou kůru spolu vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, mouku, a nahrubo nasekané mandle. Přisypneme trochu pečicího prášku. Nepřežeňte to. Já jsem to napoprvé s kypřícím práškem neodhadla a přidala ho příliš mnoho, takže sušenky zbytečně vyskočily a popraskaly.

Všechny suroviny spojíme dohromady v tužší těsto, které nebude lepit. Na plech si dáme pečící papír a z těsta tvarujeme válečky, o průměru asi 3 cm. Po přenesení na plech je lehce zmáčkneme, aby sušenky měly svůj typický tvar.

Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch cantuccini zezlátne a potom je vytáhneme ven.

Ještě horké krájíme na plátky široké asi 2 cm. Tyto plátky pak ještě rozprostřeme na plech, řeznou stranou nahoru a dosušíme v troubě ještě asi 15 minut.

Cantuccini můžeme uchovávat v uzavíratelné nádobě poměrně dlouho dobu, nekazí se. Ale většinou zmizí velice rychle, protože jsou opravdu výborné.

Dobrou chuť přeje Elly.