fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Konfitovaná kuřecí srdíčka s tarhoňou

Dneska je to velký hit, který propagují ti nejznámější kuchaři. Dříve to byl běžný přístup k vaření. Mluvím o filosofii „od čumáčku po ocásek“, která mluví o tom, že se máte naučit zpracovat maso z celého zvířete. Když se doma dříve zabilo zvíře, ať už to byla kráva, prase nebo kuře, zpracovalo se z něj vše, co bylo jedlé.
My jsme většinou zvyklí nakoupit maso už rozbourané a připravené na jednotlivé části, v řeznictví nebo marketu. Proto se můžeme vyhýbat méně tradičním částem zvířete jako jsou třeba vnitřnosti. Přitom právě z nich se dají připravit úžasné pochoutky.
U drůbeže můžeme mluvit o zpracování „od zobáčku po pařátek“. Kuřecí srdíčka mají výbornou chuť a díky našemu receptu vykouzlíte za pár korun výtečné jídlo.
Musíte samozřejmě vědět kam na kvalitní a zdravé maso chodit. Já mám v tomhle jasno a nakupuji v Krásnu. Konkrétně jsem si oblíbila prodejnu na náměstí ve Valašském Meziříčí a to z jednoho jasného důvodu. Za pultem z masem tady najdete moc šikovné chlapy, kteří vám klidně poradí jak které maso zpracovat, jaké maso mají aktuálně nejlepší a podobně. Při nákupu tady se cítím vždycky moc pohodově a podle mě by to přesně takhle mělo vypadat. Ta komunikace mezi zákazníkem a prodavačem, který vás nemá jen jako další kus na řadě.

 

K dnešnímu receptu si můžete zvolit libovolnou přílohu. Konfitovaná srdíčka budou skvělá s rýží, kroupami nebo tarhoňou.

Co je to konfitování?

Jde o pečení masa nebo zeleniny, které jsou ponořeny do tuku. Takto připravené maso je velice šťavnaté a jemné. Tuk, který používáme, můžeme dochutit podle sebe a poté ještě použít na další vaření či pečení.

Potřebujete

  • 1 kg kuřecích srdíček
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • kachní nebo husí sádlo
  • zelená petrželová nať
  • parmezán

Kuřecí srdíčka očistěte, omyjte a osušte. Vsypejte je do pekáče, osolte a opepřete. Přidejte několik snítek čerstvého tymiánu.

Srdíčka  zalijte kachním nebo husím sádlem. Pokud neseženete, můžete nahradit vepřovým sádlem. Srdíčka musí být všechna ponořená v sádle.

Konfitujte v troubě zapnuté na 95 °C, 6 hodin. Poté budou srdíčka hotová.

Podávejte se zvolenou přílohou, posypané parmezánem a zelenou petrželkou.

Dobrou chuť přeje Elly.