Dezerty,  Recepty

Dozlatova vypečené koblížky s marmeládou

Nebudete tomu věřit, ale smažení domácích koblížků jsem se dlouho vyhýbala. Přišlo mi to zbytečně složité a spousta dalších výmluv. Prostě se mi do toho nechtělo 😀 Jenže vloni jsem se zamilovala do receptu od kamarádky Janičky. Ta je mega dobrá kuchařka a má krásný blog Solnička v kuchyni. Tak mrkněte.

Zkusila jsem koblihy podle ní a jiné už nechci! Nikdy! U nás doma se po nich jen zaprášilo. A tak je musím usmažit zase.

Potřebujete

na kvásek

  • 80 ml vlažného plnotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 25 g cukru moučky
  • 25 g hladké mouky

na těsto

  • 360 g hladké mouky
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť

dohotovení

  • marmeláda
  • cukr a skořice

Ze všeho nejdříve si připravte kvásek.

Mléko ohřejte v hrnci tak, aby bylo vlažné. Vmíchejte do něj cukr, mouku a promíchejte. Nakonec přidejte rozdrobené droždí.

Nechejte stát na teplém místě, dokud na povrchu nezačnou vyskakovat bublinky – kvásek je hotový.

DSC_0002.jpg (78 KB)

Do mísy si prosijte mouku a do ní nalijte kvásek. Přidejte žloutky (bílky si schovejte na makronky) rozšlehané ve vlažném mléce. Přidejte rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěnou, mírné vychladlou Heru. Vypracujte těsto, které nechejte na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozválejte válu, který jste posypali moukou, na tloušťku asi 1,5 cm. Použijte nerezovou kulatou formičku a vykrajujte kolečka. Kdo nemá formičku, použije hrnek nebo sklenici. Kolečka trošku posypejte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte kynout další půl hodinu.

DSC_0005.jpg (76 KB)

V nerezovém nižším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládejte kolečka z těsta a smažte po obou stranách dozlatova.

Hotové koblížky naplňte marmeládou či povidly dle chuti. Můžete je také naplnit lahodným vanilkovým krémem.

Dobrou chuť přeje Elly.