fbpx
Polévky,  Recepty,  Testování

Krémová květáková polévka se sýrem

DSC_8738

Horké krémové polévky patří u nás doma mezi podzimní stálice. Vede dýňová a bramborová s pórkem, ale neméně oblíbená je i květáková. A to hlavně proto, že se s ní dá zajímavě pohrát.

Jednou máte polévku exotickou a ostrou, jindy jemnou, doplněnou třeba vložkou z ryby nebo mořských plodů.

Jednoduchá krémová polévka vám ani nezabere příliš času. Příprava je rychlá, samotné vaření také. O to více času můžete věnovat tomu, že si důkladně promyslíte jak tentokrát „obyčejný“ květák dochutíte. Tak aby byl trochu jiný než minule, ale ani o kousek horší, spíš o kus lepší 🙂

Dnešní krém jsme dochutili špetkou kari a velkou hromadou goudy.

DSC_9053

Potřebujeme

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 250 ml vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kari koření
  • 200 g nastrouhaného sýra Krolewski L.casei
  • na dotvoření polévky – trocha semínek černuchy, polévkové kuličky, krutony…

DSC_9055

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém chvíli osmahnete najemno nasekanou cibuli. Stačí tak dlouho, než zesklovatí, zprůhlední. Přidejte malé růžičky květáku, můžete přihodit i pevnější části, nakrájené na menší kousky. Posypejte kari kořením a přidejte lžičku soli. Promíchejte, minutku míchejte a opékejte. Potom zalijte vývarem.

Ochuťte pepřem. Pod poklicí vařte doměkka.

Měkký květák rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a ještě lehce promixujte. Krém by měl být jemný, nadýchaný a ne příliš hustý. Kdo měl větší květák a jeho výtvor připomíná více kaši než polévku, může přidat trochu smetany nebo vývaru.

 23231622_361299237653437_4893918727926929538_n
Oddělte si polovinu nastrouhaného sýra a vmíchejte do polévky. Ochutnejte a podle chuti ještě přidejte sůl a pepř.

Ještě lehce prohřejte a polévka je připravena.

Na talíři ozdobte kopečkem nastrouhaného sýry a černuchou.

Dobrou chuť přeje Elly a Sýr nad zlato.