
Krémová květáková polévka se sýrem
Horké krémové polévky patří u nás doma mezi podzimní stálice. Vede dýňová a bramborová s pórkem, ale neméně oblíbená je i květáková. A to hlavně proto, že se s ní dá zajímavě pohrát.
Jednoduchá krémová polévka vám ani nezabere příliš času. Příprava je rychlá, samotné vaření také. O to více času můžete věnovat tomu, že si důkladně promyslíte jak tentokrát „obyčejný“ květák dochutíte. Tak aby byl trochu jiný než minule, ale ani o kousek horší, spíš o kus lepší 🙂
Dnešní krém jsme dochutili špetkou kari a velkou hromadou goudy.
Potřebujeme
- 1 květák
- 1 cibule
- kousek másla
- 250 ml vývaru
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 1 lžička kari koření
- 200 g nastrouhaného sýra Krolewski L.casei
- na dotvoření polévky – trocha semínek černuchy, polévkové kuličky, krutony…
V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém chvíli osmahnete najemno nasekanou cibuli. Stačí tak dlouho, než zesklovatí, zprůhlední. Přidejte malé růžičky květáku, můžete přihodit i pevnější části, nakrájené na menší kousky. Posypejte kari kořením a přidejte lžičku soli. Promíchejte, minutku míchejte a opékejte. Potom zalijte vývarem.
Ochuťte pepřem. Pod poklicí vařte doměkka.
Měkký květák rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a ještě lehce promixujte. Krém by měl být jemný, nadýchaný a ne příliš hustý. Kdo měl větší květák a jeho výtvor připomíná více kaši než polévku, může přidat trochu smetany nebo vývaru.

Oddělte si polovinu nastrouhaného sýra a vmíchejte do polévky. Ochutnejte a podle chuti ještě přidejte sůl a pepř.
Ještě lehce prohřejte a polévka je připravena.
Na talíři ozdobte kopečkem nastrouhaného sýry a černuchou.
Dobrou chuť přeje Elly a Sýr nad zlato.