fbpx
Cestování,  NEVAŘÍME :-)

Zamilovala jsem si vánoční Salzburg

Navštívila jsem se svou rodinou již několik adventně vyzdobených měst, hlavně v naší republice. Několikrát také Vídeň. Do vánočního Salzburgu jsem se však naprosto zamilovala. Tak kouzelná atmosféra není snad nikde jinde.

Salzburg byl 1000 let samostatné město, proto má dnes jiné postavení. Míval monopol na dolování soli a díky tomu zde byly peníze na budování klášterů a kostelů. 

Salzburg dnes žije z turismu, ročně ho navštíví 6 až 8 milionů turistů. V centru se nestaví žádné nové budovy, vše se krásně opravuje a zachovává historický ráz. Do centra se autem dostanete pouze do 11 hodin dopoledne.

Pevnost Hohensalzburg bývala obrannou pevností. Má zastavených 7000 m2. Můžete na ni dojet lanovkou.

Nad městem se tyčí krásná pevnost Hohensalzburg. V pevnosti je muzeum a je z ní překrásný pohled na celé město. Večer se zde pořádají koncerty a o víkendech v adventním čase je i zde menší adventní trh.

Pevnost nebyla nikdy dobyta.

Z trhu na pevnosti Hohesalzburg budete mít fascinující výhled na celé město. Nahoru se dostanete pěknou procházkou nebo vyvezete lanovkou. Ta je pro vás zdarma, pokud si na začátku pobytu zakoupíte Salzbug Card, což vřele doporučujeme. Dostanete se s ní zdarma totiž nejen k pevnosti, ale také na její prohlídku. Další výhodné vstupy najdete zde.

Salzburg card si určitě pořiďte. Vyplatí se to!


Abyste si všechno vychutnali beze spěchu, doporučujeme vyrazit alespoň na dva až tři dny. Ve městě totiž není pouze jediný trh, najdete jich mnohem více, na různých místech. A za návštěvu stojí určitě i menší trhy v blízkém okolí. Začněme trhem největším…

Chcete koupit pravé Mozartovy koule? Hledejte cukrárny Fürst s tímto modrým znakem.

Oblíbení čerti ze sušeného ovoce
Gewürzgebinde – další typický suvenýr z adventních trhů. Kytička ze sušeného koření, pro lepší vzduch v místnosti.

Velké vánoční trhy jako je Christkindlmarkt na náměstí Domplatz a Residenzplatz, které spolu úzce sousedí. Ani si nevšimnete, že jste přešli z jednoho na druhé. Trh obě náměstí vlastně propojuje. Jde o největší trh v Salzburgu. 

Večerní Christkindlmarkt

Na každém rohu můžete ochutnat skvělý svářák, punč, různé sladkosti, plněné brambory, bramboráky a jiné dobroty. Jejich vůně se mísí ve vzduchu a vy nevíte, co dobrého si dát dříve. Procházku od stánku ke stánku doporučuji završit návštěvou překrásné katedrály svatého Ruperta a Virgila na náměstí Domplatz, ve které se konají po celý advent koncerty a mše.

Jeden ze vstupů do katedrály

Do katedrály jsou tři brány, vstupy – naděje, láska a víra. Architektem tohoto skvostu byl Ital Santino Solari a proto na něm uvidíte prvky italského baroka. Interiér je jednoduchý, není přeplácaný zlatem.

Interiér katedrály

Katedrála byla několikrát zničena a s každou obnovou byla impozantnější a mohutnější. Vejde se do ní 10 tisíc lidí. Má jeden velký a čtyři malé oltáře. 

Večerní Christkindlmarkt

Ve 2. světové válce byla zničena kupole katedrály, která byla opravena po více než 10 letech. Zajímavostí je, že právě v této katedrále hrál na varhany i Mozart. V katedrále jsou sedmery varhany a z toho dvoje nejsou okem viditelné.

Katedrála svatého Ruperta a Virgila: Křtitelnice, ve které byl pokřtěný Mozart
Večerní Christkindlmarkt

V pevně dané dny na trhu promlouvá k lidem patronka místních trhů, vánoční anděl, „Ježíška“.  Ježíšku hraje dívka, na kterou je každý rok vypisován konkurz mezi dívkami do 16 let. Má své čtyři pomocnice, které chodí po trhu a rozdávají dětem sladkosti.

Skvělé preclíky doporučuji vyzkoušet
Salzburské sněhové koule mají různé příchuti.
Ochutnejte. Burger s kysaným zelím, hořčicí, cibulí a kari. 

Další kouzelný vánoční trh najdete u zámku Hellbrunn. Je oblíbený především mezi rodinami s dětmi.

Tady si opravdu dávají na výzdobě záležet. Všude v areálu jsou zavěšeny tisíce červených vánočních baněk. Větší i menší, je jich tady přes třináct tisíc. Najdete zde 400 ozdobených stromků. Víte kolik práce musí dát je všechny pověsit? Proto je určitě musíte vidět. Tento trh je menší, ale má velice romantickou atmosféru.

Kokosové kmeny
Vtipná prasátka

Zasněžený park u zámku láká k procházkám, s šálkem svařeného vína v ruce. Tohle místo se mi líbilo asi nejvíce. Každoročně ho během adventu navštíví okolo 300 tisíc návštěvníků. Zámek je v tuto dobu zavřený, ZOO v areálu je však otevřená  po celý rok.

Malé adventní trhy najdete i na mnoha malých náměstích v Salzburgu. Krásný trh připravil pro své návštěvníky například pivovar Stiegl

Stiegl je největší soukromý pivovar Rakouska, založený v roce 1492. Se Salzburg Card můžete navštívit místní muzeum.

Ochutnáte zde místní specialitu. Silné vánoční pivo, které přímo před vámi zkaramelizuje, díky rozžhavené železné tyči. Vyzkoušejte si tenhle zajímavý a netradiční zážitek. 

Malý trh u proslulé restaurace Sternbräu. Sem si určitě zajděte na jídlo.

Co ještě nesmíte vynechat? Přeci typickou rakouskou předvánoční atrakci. Nahání hrůzu nejen dětem, ale i dospělým. Krampusi. Když pochodují městem, tak všichni prchají. Řinčí okovy, zvonci a jde z nich strach. Nádherné masky, které oblékají generace krampusů po sobě, vyrábí šikovní řezbáři. Je to umění a taková maska není úplně levná. Na webu Salzburgu si prohlédněte program, pochod Krampusů se tady několikrát opakuje. Jednoho jsem se zúčastnila a šrámy na lýtkách jsem léčila týden 😀 Bála jsem se i jako dospělá.

Vyjeďte z města ven – trh St.Leonhard

Tento maličký trh má své speciální poslání. Z výtěžků za prodej přispívá na charitu. Místo klasických stánků najdete malé domečky, od podlahy ke stropu naplněné nádherným vánočním zbožím, dekoracemi, dobrotami, perníčky.

Pečou tady výborný chléb a děti si můžou upéct vlastní perníčky. Za návštěvu určitě stojí i místní kostel, pod kterým trh probíhá.

Můj tip
Chcete si Salzburg báječně užít a neotravovat se s dopravou a parkováním? Vyrazte vlakem ČD. Cesta z Brna trvá něco přes čtyři hodiny a při včasné koupi jízdenek vás bude stát lehce přes dva tisíce pro čtyčlennou rodinu a to zpáteční lístek!!!

Článek vzniknul ve spolupráci s turistickým portálem www.kamkam.eu.

Více informací najdete na: www.salzburg.info/cs