fbpx
Pro děti,  Recepty

Žofčino menu. První tipy na obědy pro miminka.

Naše Žofie má 9 měsíců, stále jí jídlo nesolíme, ale občas dostane kousek něčeho, co lehce osolené je. Necukrujeme. Ale pár kousků něčeho sladkého už dostala. Už třeba ví, jak chutná slaný karamel nebo zmrzlina 🙂 Po dvou ve zdraví odchovaných puberťácích se považuji za celkem zkušenou matku a myslím, že nic se nemá přehánět.

Většina hlavních jídel, které připravuji, chutná dobře i bez soli, což jsem celkem dost překvapená. Mám pocit, že jsme i naše „dospělácká“ jídla začali trochu méně solit.

Zpočátku jsem všechna jídla mixovala dohladka, zhruba od 7. měsíce nechávám v jídle kousky, ať se s nimi Žofie popere sama.

Jak to je s množstvím? Většinou dělám jídla trochu více a zbytek jídla naleju do malých plastových krabiček nebo tvořítka na led a zamrazím. Skladuji pak v mrazáku v sáčcích nebo krabičkách, které mám popsané. Když není čas vařit, tak je vytáhnu kostičky a jídlo dám ohřát do malého hrnce na plotnu.

Kolik porcí vznikne z uvedeného množství pro vaše dítě, nedokážu napsat. Každé dítě je jiné a spořádá jiné množství jídla. I u Žof se množství snědeného jídla liší, jednou sní malou misku, jindy jí třikrát přidávám.

Co skleničky, kapsičky a jiné kupované příkrmy? Ty samozřejmě používáme taky. Pečlivě je vybírám. Bereme je sebou na cesty, kdy se mi nechce řešit domácí jídlo. Nakupuji je především v DM drogerii a střídám značky. Mezi mé neoblíbenější patří HAMI a příkrmy DM – jak Bio, tak Babylove.

Zelený oběd s avokádem

  • 1 brambor
  • 1/2 avokáda
  • pár lístků špenátu
  • 1 vejce natvrdo
  • kousek másla

Brambor oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do trochy vody. Většinou vařím tak dlouho, až se část vody vyvaří a mixuji i s touto vodou, neslévám. Brambor i s vodou dejte do mixéru. Přidejte avokádo, vejce natvrdo, špenátové listy. Rozmixujte dohladka. Ještě velice lehce prohřejte. Nechejte rozpustit kousek másla.

Podobný je i další „zelený“ dětský oběd

Špenátový oběd

  • 1 brambor
  • 1 mrkev
  • hrst špenátových listů
  • zelená petrželka
  • 1 žloutek
  • olivový olej

Brambor i mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do vody. Ke konci varu vyvařte co nejvíce vody a přidejte špenátové listy, petrželku a žloutek. Dovařte asi dvě minuty a rozmixujte. Přidejte trochu olivového oleje.

Oběd s červenou čočkou

  • 1 brambor
  • hrst červené čočky
  • 2 listy medvědího česneku (pokud není sezona, tak mražený nebo špenát)
  • trocha olivového oleje

Brambor oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce, přidejte čočku a zalijte vodou. Uvařte doměkka. Ideálně brambor úplně doměkka, ať jde jen rozmačkat vidličkou. Těsně před koncem vaření vmíchejte nadrobnosto nasekaný medvědí česnek nebo špenát. Přidejte kapku oliváče. Rozmačkejte.

Ráda se chodím „radit“ na web kojeni.net.

Další recepty zase příště…

Elly

Co už jsem o krmení dravého miminka napsala?

Příkrmy – kdy začít a jak na to?

Dobrou chuť Žofi – kdy a proč jsme začali přikrmovat.